Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tinne Vilhelmson Silfvén på Paridon Magi.

Säker Kittel given i Jenås EM-lag

Patrik Kittel är given på Deja. Men sedan då? Förbundskaptenen Bo Jenå har ett pussel att lägga innan han tar ut sitt lag till EM-dressyren.

Jenå vet i stora drag hur han vill ha det och vilka fyra ekipage som rider i Göteborg i slutet av augusti.

- Men det mesta är färskvara. Det är en formkurva under våren och sommaren man ska se är åt rätt håll till augusti. Ryttarna är ju inte bättre än sin bästa häst och hästen måste vara "fit for fight", precis som ryttaren. Men jag fick bra svar och de som red här levde upp till förväntningarna, säger han

På stoet Deja är Kittel säker på en EM-plats. Han vann såväl GP som küren (79,375) när Sverige säkrade en överlägsen seger – den tredje raka – i Nations Cup I Falsterbo.

Kittel vill testa Delaunay i Aachen men det mesta talar för att Deja blir EM-hästen.

Tinne levererade

Normalt självklara Tinne Vilhelmson Silfvén är plötsligt i en sits där hon måste övertyga Jenå att hon har i EM att göra utan skadade Don Auriello. Hennes 72,647 på Paridon Magi i söndagens GP Special var vad förbundskaptenen ville se – och Vilhelmson Silfvén var belåten.

- Jag är riktigt nöjd, han var med i dag. Jag hade en bra känsla. Vi har inte ridit så många specialer och det var bra träning för oss, säger hon.

Hur långt Rose Mathisens 72,431 på Zuidenwind räcker återstår att se, men ekipaget gjorde inte uttagningsproceduren lättare för Jenå, som om några dagar reser till Tyskland för att studera trion Therese Nilshagen, Malin Nilsson och Juliette Ramel i Aachen.

- Då får jag besked på mina frågor.

Fler som konkurrerar

TT: Är det fler som är med och konkurrerar med en plats jämfört med inför OS förra året?

- Det är ungefär samma antal. Vi har sex sju ekipage att välja mellan och vissa är bättre än andra, säger Jenå.

TT: Har bredden på toppen ökat?

- Jag tycker det. Framför allt tycker jag det är kul att vi kan ta fram nya ekipage som inte gör bort sig internationellt, utan tvärtom verkligen visar framfötterna och håller, säger Jenå.

Han är inte rädd för att släppa fram nya ekipage. I EM i Aachen 2015 debuterade Emelie Nyreröd och Therese Nilshagen ingick i OS-truppen förra sommaren men tvingades lämna återbud på plats.

- Jag vill ge chansen och så länge de motsvarat förväntningarna på tävlingarna innan har jag.... ja, varsågod, säger Jenå.

TT: Lärde du dig något av OS i Rio?

- En stor sak är att vi ska ha en reserv med. Och att vi fortsätter att jobba på den goda sammanhållning vi har i truppen.