Kvarnsvedens Julia Roddar är uttagen till VM-kvalmatcherna mot Danmark och Ungern. Arkivbild.
Kvarnsvedens Julia Roddar är uttagen till VM-kvalmatcherna mot Danmark och Ungern. Arkivbild.

Roddar får chansen i VM-kvaltruppen

Peter Gerhardsson fortsätter att satsa på nytt i landslaget. I VM-kvalmatcherna mot Danmark och Ungern får Kvarnsvedens Julia Roddar chans till A-landslagsdebut.

ANNONS
|

Den förre Häcken-tränaren tog över som förbundskapten efter Pia Sundhage i somras. De flesta spelarna är kvar, men Peter Gerhardsson har i sina två första trupper också passat på att plocka in ett par nya namn.

Sundhages sorti öppnade exempelvis för en ny chans för Linköpingsanfallaren Marija Banusic och tre debutanter.

Även i den senaste truppen, som ska möta Danmark och Ungern om några veckor, finns ett nytt namn med: 25-åriga Kvarnsvedenmittfältaren Julia Roddar.

- Hon är en balansmittfältare som gjort det väldigt bra. Hon är bra på att vinna boll och att spela sig ur situationer, säger Gerhardsson.

ANNONS

- Jag har haft henne med under en period, nu fanns det ett läge inför de här två matcherna.

Schelin skadad

Samtidigt har några trotjänare, åtminstone tillfälligt, försvunnit från landslagssammanhang. Måldrottningen Lotta Schelin är fortfarande skadad, medan Lisa Dahlkvist och Olivia Schough valts bort av konkurrensskäl.

- Det finns en konkurrenssituation. Vi bedömer i nuläget att vi har andra spelare som är bättre, säger Gerhardsson.

TT: Det saknas en del namn som tidigare varit givna i landslaget. Hur svårt har det varit för dig att ta ut en "egen" trupp?

- Det är inte så annorlunda mot att vara klubblagstränare. Man måste vara ärlig och säga att "det här tror jag på". Då spelar ålder eller meriter en väldigt liten roll.

ANNONS

- Sedan är det som människa alltid svårt, det blir självklart en besvikelse hos dem som inte kommer med. Men som förbundskapten har jag ett ansvar att gå på det jag tror.

Tufft motstånd

Peter Gerhardsson inledde sin sejour som förbundskapten mot lätt motstånd, men under svåra omständigheter. Arenan där Sverige slog Kroatien med 2–0 i mitten av september beskrevs efteråt mer som en kohage än en fotbollsplan.

När VM-kvalet nu fortsätter väntar i stället en bra gräsmatta, Gamla Ullevi, men betydligt tuffare motstånd. Danmark kom tvåa i fotbolls-EM i Nederländerna i somras. Dessutom möter Sverige Ungern ett par dagar senare.

- Det blir kvalitet både på planen och i motståndet. Alla räknar väl med att det är vi och Danmark som ska slåss om förstaplatsen, säger han.

- Det blir ett mer omställningsinriktat spel från båda håll. Vår defensiv blir viktig, men jag tror att man kan såra Danmark även i offensiva omställningar.

ANNONS
TT
Fakta: VM-kvalet

Fotbolls-VM avgörs i Frankrike 2019. Gruppsegrarna från det europeiska gruppspelet plus ytterligare ett lag från playoffspel går vidare.

Sveriges matcher:

19 september: Kroatien–Sverige 0–2.

20 oktober: Sverige–Danmark.

24 oktober: Sverige–Ungern.

2018:

5 april: Ungern–Sverige.

7 juni: Sverige–Kroatien.

12 juni: Ukraina–Sverige.

30 augusti: Sverige–Ukraina.

4 september: Danmark–Sverige.

Fakta: Truppen

Målvakter: Hilda Carlén, Piteå, Hedvig Lindahl, Chelsea, Zecira Musovic, Rosengård.

Försvarare: Nilla Fischer, Wolfsburg, Amanda Ilestedt, Potsdam, Emma Berglund, Paris Saint-Germain, Linda Sembrant, Montpellier, Magdalena Eriksson, Chelsea, Jessica Samuelsson, Arsenal, Jonna Andersson, Linköping, Mia Carlsson, Kristianstad.

Mittfältare och anfallare: Caroline Seger, Rosengård, Hanna Folkesson, Rosengård, Kosovare Asllani, Linköping, Stina Blackstenius, Montpellier, Elin Rubensson, Göteborg, Julia Roddar, Kvarnsveden, Mimmi Larsson, Eskilstuna, Julia Spetsmark, Örebro, Lina Hurtig, Linköping, Marija Banusic, Linköping, Fridolina Rolfö, Bayern München, Johanna Rytting Kaneryd, Djurgården.

ANNONS