Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Henrik von Eckermann på Mary Lou under EM i Göteborg. Arkivbild.

Risk att von Eckermann förlorar Mary Lou

Henrik von Eckermann är på god väg in på världsrankingens topp 10 efter karriärens framgångsrikaste år. Allt frid och fröjd, alltså? Dessvärre inte. Risken är stor att han inte rider stjärnhästen Mary Lou nästa år.

Landslagsryttaren har under 2017 radat upp fina prestationer på det elvaåriga stoet. Tredjeplatsen i världscupfinalen i Omaha, Nebraska, sticker ut, men det är bara en i mängden av topplaceringar och redan nu kan han ställa in sig på att rida finalen i Paris i vår.

Frågan är på vilken häst.

- Jag vet inte vad jag för hästar då, säger von Eckermann som i veckoslutet för första gången deltar i hästshowen i Friends.

"Folk är intresserade"

Mary Lou ägs av tysken Karl Schneider, på vars anläggning utanför Bonn von Eckermann sedan drygt ett år tillbaka hyr in sig och driver egen verksamhet.

- Det finns lite olika saker som måste gå igenom. Lite olika saker som hänger ihop om jag får behålla henne eller inte, men det är ingenting jag kan gå in på, säger von Eckermann.

TT: Affärshemligheter?

- Precis.

TT: Är det många som hugger på Mary Lou?

- Det är klart, det är en fantastisk häst. Det är folk som är intresserade.

Få har som Henrik von Eckermann nått framgångar med hästar för att sedan förlora dem när de sålts vidare. Det är paradoxen. Ju bättre resultat han gör med en häst han inte äger, desto större är risken att den säljs.

- Det är så det är i den här branschen. I slutänden får jag vara tacksam för att jag fick ett år med henne. Det här året hade inte varit så här utan henne, men självklart skulle det vara jäkligt trist om jag förlorar henne.

Vara sin egen herre

- Men det är ingen idé att tycka att allt är skit. Man få se vad man kan göra och jobba vidare. Jag vet att det är svårt att hitta en ny Mary Lou, men vad ska man göra? Det är sporten. Det räcker inte med att kunna rida, du måste också vara organiserad och se till att ha hästar som uppbackning.

- Jag kämpar hela tiden med den biten. De bästa hästarna kan jag bara behålla genom att jag har en ägare som vill behålla dem. Det är den enda möjligheten jag har.

Genom att få den egna verksamheten att växa och bli inkomstbringande hoppas han på sikt kunna bygga upp ett bestånd av konkurrensdugliga hästar.

- Självklart är det så. Man vill ha den sitsen att själv äga hästen. Då kan man satsa mot VM och OS och strunta i om det kommer någon runt hörnet. Det är min strävan att kunna få den möjligheten. Med Mary Lou har jag kunnat ha ett års framförhållning och det är något jag aldrig haft tidigare. Då har det varit dagar eller veckor. Nu är jag min egen och det ligger i mina händer. Det är inte alltid så lätt, men jag tittar bara framåt.