'Vissa drivs väldigt starkt av att kunna fullfölja mål och när det faller bort kan vi tänka oss att det kommer att påverka deras motivation', säger Karin Moesch, som har tagit fram RF:s krisråd till elitidrottare, till DN.
"Vissa drivs väldigt starkt av att kunna fullfölja mål och när det faller bort kan vi tänka oss att det kommer att påverka deras motivation", säger Karin Moesch, som har tagit fram RF:s krisråd till elitidrottare, till DN. Bild: Adam Ihse/TT

RF ger krisråd till oroliga idrottare

En del idrott har återupptagits men mycket står fortfarande still. Riksidrottsförbundet (RF) har därför tagit fram ett antal tips riktade till idrottare som känner oro under coronapandemin, skriver Dagens Nyheter.

ANNONS

Under rubriken "Råd för elitidrottare för att hantera effekten av coronapandemin" listas ett antal tips. Bland annat föreslås att man i brist på riktiga tävlingar ska försöka skapa kreativa, tävlingsliknande situationer, liksom att man ska acceptera de jobbiga känslor man bär på och att man kan fokusera på att bara läsa de viktigaste nyheterna, inte alla, om krisen.

– För vissa kommer det att vara svårt när alla mål man satt upp för säsongen rasar samman. Vissa drivs väldigt starkt av att kunna fullfölja mål och när det faller bort kan vi tänka oss att det kommer att påverka deras motivation, säger Karin Moesch, idrottspsykologisk rådgivare som har tagit fram råden, till DN.

ANNONS

Att inte veta kan vara en nog så jobbig känsla, men att kunna hantera den är en styrka som elitidrottare, säger hon.

– För en idrottare som satsar stort blir det en ovisshet inför varje tävling eller mästerskap. Man går veckorna innan och undrar hur det ska gå. Att kunna hantera ovisshet är därmed en viktig färdighet för idrottare. Det är en färdighet som de kan och måste lära sig nu under pandemin, en situation som är kännetecknad av stor ovisshet, säger Karin Moesch.

Råden riktar sig till elitidrottare, men ska också kunna användas av motionärer.

– Det kan vara att man tränat för Ironman och att inte det blir av. Vad ska jag göra nu? Det är inte fel att de går in och läser också.

ANNONS