Linköpings målvakt Jacob Johansson gratuleras av lagkamraterna efter 1-0-segern mot Mora.
Linköpings målvakt Jacob Johansson gratuleras av lagkamraterna efter 1-0-segern mot Mora.

Reserven Johansson höll nollan

Med Jonas ”Monstret” Gustavsson som värvad stjärnmålvakt till Linköping blir det färre matcher för Jacob Johansson. Mot Mora höll Johansson nollan (1–0) och skaffad sig bättre räddningsprocent än förstakeepern.

ANNONS
|

Under förra säsongen tampades Jacob Johansson med Marcus Högberg om förstaspaden i Linköping – och fick totalt spela 19 omgångar från start i grundserien.

Sedan försvann Högberg till NHL – samtidigt som Jonas ”Monstret” Gustavsson tog motsatt håll efter åtta säsonger i världens bästa liga.

Något som har inneburit färre matcher från start för 24-åringen. Hittills har han fått vakta kassen var tredje omgång i snitt.

- Klart att det märks att jag spelar mindre. Det krävs mer fokus för att komma in i det när jag väl får chansen nu, mot när jag spelar mer kontinuerligt. Men det är inget man kan skylla på, utan det gäller att prestera, säger Jacob Johansson.

ANNONS

Bättre räddningsprocent

Så här långt har Monstret spelat 16 matcher och har en räddningsprocent på 91.09 – medan Jacob lirat åtta möten med 92,86 i räddningsprocent.

- Jag hade ingen aning om det faktiskt, brukar inte kolla på sådana siffror. Det är onödigt att lägga energi på det, utan viktigast är att hjälpa laget till segrar.

Samma inställning gäller när det kommer till hållna nollor.

- Jag vill helst aldrig släppa in någon puck, men det är ju svårt (ha, ha). Men det spelar ingen roll om jag har gjort det om vi vinner matchen. Nu krävdes det att jag höll nollan för att vi skulle vinna och det var skönast av allt.

Trots hållen nollan och hög klass överlag är det långt ifrån säkert att Johansson får stå borta mot Frölunda i nästa match.

- Jag vill förstås spela och kan inte göra annat än att visa det på match och träning. Sedan är det ju upp till tränarna att avgöra vem som ska spela, menar Johansson – som nyligen skrivit ett nytt ettårskontrakt med LHC.

ANNONS

Laget har varit formstarkt november – och vunnit åtta av de tio senaste omgångarna.

Olimb ensam målskytt

Men det dröjde ända tills början av tredje perioden innan Mathis Olimb kunde sätta matchens enda mål.

- Vi vann ju skotten med 17-6 i första perioden och träffade kryssribban två gånger, så ett par mål borde vi väl fått in då. Men det var för ineffektivt och så dippade ju anfallsspelet ordentligt i andra perioden.

Frånsett en räddad straff i första perioden (från Emil Aronsson) parerade Jacob bland annat ett par fria lägen från Jacob Lagacé och Jacob Nilsson.

Även Christian Engstrand motade en straff från östgötarnas Nick Sörensen. Engstrand, med Linköping som moderklubb, storspelade och snodde åt sig 28 av 29 skott.

- Vi hade ju 12-4 i skott i andra perioden och borde ha fått in någon puck där. Då hade vi bra fart och intensitet. Men så går vi bort oss en gång i sista perioden och då smäller det direkt, menar Moras tränare Mattias Karlin.

ANNONS
TT
ANNONS