Linköpingsmålvakten Jonas Gustavsson både räddade målchanser och svarade för en målpassning i matchen mot Färjestad.
Linköpingsmålvakten Jonas Gustavsson både räddade målchanser och svarade för en målpassning i matchen mot Färjestad.

Räddningar och assist av "Monstret"

Jonas Gustavsson är känd för sina monsterräddningar. Men numera också för sina monsterpass. Han bjöd på båda delarna när Linköping slog Färjestad med 5–3 i en underhållande rysare.

ANNONS
|

Linköping åkte på stryk borta mot både Luleå (2–3) och Djurgården (3–6) och har visat nedåtgående form på sistone.

Men hemma är östgötarna extremt svårslagna – med seger i åtta av de nio senaste matcherna.

Inte ens Färjestads upphämtning från 1–3 till 3–3 i den sista perioden skapade någon panik.

LHC fortsätta att ösa på framåt – och tryckte in både 4–3 av Emil Sylvegård och 5–3 av Derek Roy i öppen bur.

- Otroligt skönt att vinna en så här pass tajt match och det är viktigt att slå de andra lagen i toppen. Färjestad har gjort det väldigt bra hittills, men vi ska vara där uppe och slåss, säger Jonas ”Monstret” Gustavsson.

ANNONS

Monsterpass

Under lördagen svarade han inte bara för ett gäng parader av hög klass – utan också en läcker assist över nästan hela planen fram till 1–0.

Derek Roy tog emot nästan ända vid gästernas blålinje och gav sedan Nick Sörensen helt fritt att näta.

- Ja, det blev ju ett snyggt mål, säger "Monstret".

- Inte är det ofta man som målvakt får passningspoäng, kanske någon gång per säsong. Men inte på det här sättet. Får tacka killarna som avslutade perfekt.

De 7298 åskådarna – säsongens bästa siffra för LHC hemma – bjöds på en rysare som innehöll det mesta.

När Andrew Gordon smällde in 2–1 i powerplay och Jimmy Andersson lirkade in 3–1 i boxplay verkade Linköping kopplat ett starkt grepp.

Styrde in på volley

Men Dick Axelsson och Jesse Virtanen lyckades ordna en kvittering – innan Emil Sylvegård styrde in 4–3, 1.17 före slutsignalen.

ANNONS

- Vi hade ju powerplay precis innan och spelar man med bröderna Olimb är det bara att ge dem puckarna och jobba framför motståndarnas bur. Nu fick jag träff på bladet på Mathis skott och det var grymt skönt att se den smita in, säger Sylvegård.

Forwardstuffingen – ofta i toppen av SHL:s tacklingsliga – älskar matcher med mycket känslor. Och en sådan var det här av allra högsta grad.

- Vi gör det otroligt bra i boxplay, inte minst "Monstret". Sedan har vi bra fart i offensiven. Det krävs 60 minuters hårt jobb varje match för att vinna, menar Sylvegård.

Färjestad fick stryk för andra omgången i rad mot en toppkonkurrent, senast hemma mot Växjö.

- Vi släpper in för många mål, det blir jobbigt om vi måste göra sex mål borta för att vinna. Annars skapar vi mycket framåt, säger tränaren Johan Penneborn.

ANNONS

LHC-tränaren Dan Tangnes:

- Publiken fick rejäl valuta för entrépengen, det måste ha varit väldigt underhållande. Färjestad är seriens bästa lag i offensiven och det betyder mycket för oss att vinna på det här sättet.

TT
ANNONS