Marija Banusic, Hedvig Lindahl (dold), Tove Almqvist, Kosovare Asllani, Stina Blackstenius (ryggen mot kameran), Jonna Andersson, Jessica Samuelsson och Fridolina Rolfö under Sveriges träning dagen före VM-kvalet mot Kroatien. Samtliga på bilden spelar eller har spelat i Linköping.
Marija Banusic, Hedvig Lindahl (dold), Tove Almqvist, Kosovare Asllani, Stina Blackstenius (ryggen mot kameran), Jonna Andersson, Jessica Samuelsson och Fridolina Rolfö under Sveriges träning dagen före VM-kvalet mot Kroatien. Samtliga på bilden spelar eller har spelat i Linköping.

Röda tråden i svenska startelvan: Linköping

Linköping dominerar det svenska fotbollslandslaget. I tisdagens VM-kval ser Linda Sembrant ut att bli den enda startspelaren utan LFC-koppling.

ANNONS
|

Om Peter Gerhardssons startelva blir den som träningarna har vittnat om är det rejäl Linköpingsprägel att vänta i tisdagens VM-kvalmatch borta mot Kroatien.

Fyra av de förmodade startspelarna tillhör Linköping i dag – Jonna Andersson, Kosovare Asllani, Lina Hurtig och Marija Banusic – medan ytterligare sex har spelat i klubben tidigare.

Staden lockar

Lagkaptenen Caroline Seger, i dag i Rosengård, slog igenom på allvar under sina fem år i Linköping.

- Linköping som klubb är en väldigt bra miljö, framför allt för yngre spelare som är på uppåtgående. Det har man sett en tendens till sedan jag var där, att man har plockat de yngre talangerna och skapat en bra miljö att utvecklas i, säger Seger i samband med landslagets träning på Stadion Andelko Herjavec i Varazdin, en timme öster om Zagreb.

ANNONS

Hon säger också att staden som sådan säkert lockar många, liksom möjligheten att spela Champions League-fotboll i ett svenskt mästarlag.

- Jag var nog med om det mesta i min karriär under de fem åren. Jag hade otroligt kul och utvecklades otroligt mycket både som person och som fotbollsspelare.

Elva landslagsdebutanter

Föreningens framgångar när det gäller att fostra svenska toppspelare har så klart inte undgått Linköpings klubbdirektör Maria Hagström. Sedan klubben startades 2004 har elva spelare gjort landslagsdebut medan de har tillhört Linköping.

- Man blir ju stolt. Vi har varit väldigt fokuserade på att ha en bra utvecklingsmiljö, vi har satsat på spelare som vi ser har potential att bli stora spelare. Vi har gjort det sedan vi startade, och nu har det gett utdelning, säger hon.

En som slog igenom i Linköping och som nu också har återvänt från proffslivet i Europa är Kosovare Asllani. Hon är inte alls förvånad över att så många i landslaget har kopplingar till klubben.

ANNONS

- Ända sedan jag var där har för första gången har deras signum varit att få in unga talanger och utveckla dem till landslagsspelare, och det har de lyckats bra med under åren, säger hon.

Asllani undantaget

Men att få tillbaka spelare som tidigare har fått sina genombrott i klubben är ingen egentlig strategi från Linköping. Asllani är ett undantag, säger klubbdirektören.

- Vi vill vara ett lag som satsar på unga talanger och som utvecklar spelare. Men när det gäller "Kosse" så var det en möjlighet som dök upp som vi inte kunde tacka nej till, säger Hagström.

Tio av elva spelare med Linköpingskoppling i en svensk startelva vore imponerande i sig. Men faktum är att hela laget skulle kunna vara LFC-baserat om skadade Chelseamittbacken Magdalena Eriksson, tidigare lagkapten i Linköping, fanns med i truppen.

- Det hade ju varit riktigt häftigt. Det tyder också på att vi har lite samma tankar som landslaget när det gäller hur vi vill spela, en attraktiv fotboll. Och vi tar fram spelare som passar i den spelformen. Det är bara jättehäftigt, säger Maria Hagström.

ANNONS
Varazdin, TT:s utsände
Fakta: LFC:s landslagsdebutanter

Sedan Linköpings FC bildades som egen organisation 2004 har elva spelare gjort landslagsdebut medan de har tillhört klubben.

Jonna Andersson, 6–0 hemma mot Skottland den 26 januari 2016 (träningslandskamp).

Maria Aronsson, 1–1 borta mot Finland den 2 oktober 2004 (EM-kval).

Kosovare Asllani, 2–0 hemma mot Rumänien den 27 september 2008 (EM-kval).

Stina Blackstenius, 1–0 hemma mot Danmark den 27 oktober 2015 (EM-kval).

Magdalena Eriksson, 0–3 borta mot Frankrike den 8 februari 2014 (träningslandskamp).

Tilda Heimersson, 3–1 hemma mot Norge den 26 oktober 2010 (träningslandskamp).

Maria Karlsson, 1–2 borta mot Italien den 26 juni 2004 (EM-kval).

Petra Larsson, 0–1 hemma mot Norge den 19 augusti 2009 (träningslandskamp).

Charlotte Rohlin, 3–0 hemma mot Finland den 7 mars 2007 (träningslandskamp).

Fridolina Rolfö, 1–2 hemma mot Tyskland den 29 oktober 2014 (träningslandskamp).

Jessica Samuelsson, 1–2 borta mot Kanada den 22 november 2011 (träningslandskamp).

Källa: Svenska fotbollförbundet.

Fakta: Landslagsspelarna med LFC-koppling

Spelar i Linköping nu:

Jonna Andersson.

Tove Almqvist.

Kosovare Asllani.

Marija Banusic.

Lina Hurtig.

Har tidigare spelat i Linköping:

Hedvig Lindahl, Chelsea (i Linköping 2004–2008).

Jessica Samuelsson, (i Linköping 2010–2017).

Nilla Fischer, Wolfsburg (i Linköping 2012–2013).

Stina Blackstenius, Montpellier (i Linköping 2013–2016).

Caroline Seger, Rosengård (i Linköping 2004–2009).

Fridolina Rolfö, Bayern München (i Linköping 2014–2016).

ANNONS