Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nilla Fischer har pigga ben efter att ha stått över en match i EM.

Piggare Fischer ska stoppa snabba anfallare

Nederländerna har mycket snabba anfallare. Tur då att Nilla Fischer fick vila en match inför lördagens kvartsfinal.

Lieke Martens och Shanice Van de Sanden på kanterna och Anna Miedema i mitten. De tre brukar komma stormande likt hundrameterssprinters på fotbollsplanen. Och lär så göra även i kvartsfinalen mot Sverige på lördag.

Då gäller det för spelarna i den svenska backlinjen att vara på tårna.

- Det handlar mycket om att vi i backlinjen jobbar rätt med fotställningen. Att hela tiden vara beredd på långa bollar, men att även försöka, när det finns möjlighet, att hålla upp backlinjen så laget inte blir så långt. Vi ska försöka nyttja att de anfaller med mycket folk, till omställningar i de lägena, säger Nilla Fischer, som inte tror att Sverige kommer att spela defensivt med tanke på de snabba nederländskorna.

- Vi har inte pratat om matchplanen ännu, men jag tror inte det. Frågan är hur Nederländerna gör om vi trycker upp med våra ytterbackar, om de ligger kvar med tre i anfallet eller om de också jobbar hem väldigt tajt. Vi kommer nog inte att vara mer försiktiga i försvarsspelet, men väldigt noggranna.

Hitta grundspelet

Den assisterande förbundskaptenen Lilie Persson säger att det viktigaste, för att inte straffas som i Italien-matchen, är att Sverige hittar tillbaka till sitt grundspel.

- Gör du inte dina grunder, då åker du dit. Ett lysande exempel var Frankrikes match mot Schweiz (1–1) och Frankrike har ännu inte gjort något spelmål. Håller du dig inte till grunderna så blir du straffad, då är motståndet tillräckligt skickligt, säger Persson.

Wolfsburgs-försvararen Fischer har tidigare mött anfallaren Miedema, då nederländskan spelade i Bayern München.

- Det är en klasspelare som ännu så länge inte kommit med så mycket i uppbyggnadsspelet, men är oerhört giftig i boxen. Hon kanske inte ser så bred ut, men hon är väldigt stark, säger Fischer.

Piggare fysiskt

Högerbacken Jessica Samuelsson och Nilla Fischer fick spelledigt i den sista gruppspelsmatchen mot Italien. Då havererade försvarsspelet totalt för Sverige som förlorade matchen med 2–3. Tack vare Tysklands seger mot Ryssland tog sig Sverige ändå till EM-kvartsfinal.

Fischer säger att hon inte vet om det var viktigt att få vila en match under mästerskapet i Nederländerna.

- Men jag är piggare i benen än om jag spelat. Som spelare vill man alltid spela, och jag tror att man oftast, enligt sig själv i alla fall, klarar det. Jag är i alla fall piggare fysiskt och vi får se om det ger resultat, säger hon.