Fredrik Petterson-Wentzel spelade bra när HV71 vann.
Fredrik Petterson-Wentzel spelade bra när HV71 vann.

Petterson-Wentzel stoppade LHC

Fredrik Pettersson-Wentzel hade inte spelat en match på tre veckor. Det märktes inte i rysarderbyt borta mot Linköping. Målvakten räddade 33 av 34 skott och blev stor hjälte när HV71 vann med 2–1 efter straffar.

ANNONS
|

När rivalerna längs E4:an drabbades samman i höstens första derby i september levde Linköpings målvakt Jonas ”Monstret” Gustavsson upp till sitt smeknamn genom att nolla HV71 och leda sitt lag till vinst med 2–0.

Nästan åtta veckor senare svarade Fredrik Pettersson-Wentzel för en nästan identisk prestation.

Jönköpingsgängets burväktare släppte visserligen in ett mål (solokörning av Andrew Gordon) – men sedan lyckades LHC inte passera någon mer gång trots ett stundtals massivt tryck mot kassen.

"Sköna räddningar"

Inte minst i sista perioden och förlängningen, då han räddade frilägen från både Jakob Lilja och Nick Sörensen. Den sistnämnde prickade också stolpen en gång.

- Flera sköna räddningar som blev avgörande, klart att man är nöjd då. När inte spelet riktigt fungerar måste man kliva fram som målvakt och vi hittade ju ett sätt att vinna till slut ändå, säger "PW" och ler.

ANNONS

Att han inte har spelat någon match på tre veckor – sedan bortamötet mot Växjö – märktes garanterat inte. Dessutom bara fjärde matchen i höst, då han har stått i skymundan av Linus Söderström.

- Det var lite rostigt precis i början, det går väldigt fort ute på isen och är ju en annan sak att spela match mot att träna. Men jag kom in i det ganska snabbt och det kändes väldigt bra.

Pettersson-Wentzel hyllades inte helt oväntat av tränaren Johan Lindbom efteråt.

- En fantastiskt insats av honom. Det är Fredriks räddningar och två grymma straffar som ordnar bonuspoängen åt oss, säger HV-tränaren.

Möts igen på fredagen

Både Mattias Tedenby och Martin Thörnberg lurade bort Jonas Gustavsson ordentligt på straffarna – samtidigt som Pettersson-Wentzel höll tätt.

- Skridskoåkningen och närkamperna fanns inte riktigt där och då är det ju svårt att få i gång finliret också. Men vi spelar ändå upp oss ju längre matchen går och nu är det bara att köra vidare under fredagen mot LHC igen. Det är jättekul med back-to-back-matcher, speciellt derbymöten, säger Pettersson-Wentzel.

ANNONS

Linköpings svit på tre raka segrar i SHL och fyra hemmavinster i följd spräcktes – trots klar dominans, men alldeles för ineffektivt.

- Vi skapar tillräckligt många chanser för att avgöra både under ordinarie tid och förlängningen. Men mot Malmö senast var det ju tvärtom, då tog vi tre poäng utan att spela bra alls, säger tränaren Dan Tangnes.

Andrew Gordon drog på sig ett matchstraff efter en huvudtackling mot Sebastian Wännström. Den sistnämnde verkar dock inte ha drabbats av någon hjärnskakning och kan eventuellt spela redan på fredagskvällen igen. Räkna med hett på isen då igen.

TT
ANNONS