Per är rösten som orienterar publiken

En av Sveriges mest erfarna kommentatorer, och lite av en doldis. Inom orienteringen är Per Forsberg hemma. Årets VM är det åttonde för rösten vi känner igen.

ANNONS
|

Rösten är bekant, men ansiktet känns inte lika väl igen. Per Forsberg är speaker under O-ringen sedan 20 år tillbaka och fyller samma roll i sitt åttonde orienterings-VM.

I måndags kom han till Sverige efter 16 dagar i Rio de Janeirodär han kommenterat tennis, handboll och framförallt friidrott för Viasat som sände från OS. Efter några tvära kast sitter han i presstältet just före den första starten i damernas långdistans. Per Forsberg har sex timmars sändning från scenen i publikområdet framför sig.

– Jag är ju orienterare från början och har ett jättehjärta för orientering. Jag känner att jag bidrar och folk tycker att det är kul att jag är med, säger han.

ANNONS

Pers pappa orienterade och som fem-sexåring provade han själv första gången. Som 16-åring gjorde han sin första tävling som speaker och ett stort idrottsintresse tog honom till Radiosporten och senare till tv-jobb.

– Jag har inget jobb utan bara åker runt och njuter av bra idrott. Jag kan leva på det och det är ett privilegium.

Tillsammans med sidekicken Ola Jodal och experten Lena Eliasson styr, informerar och leder han tävlingarna från en scen bredvid storbildsskärmen. Kommenteringen sker helt på engelska för att passa den internationella publiken.

– Vi vill skapa en bra stämning med glimten i ögat. Jag snurrar runt med min skolengelska som är enkel att förstå, det är uppskattat, säger Forsberg.

Tisdagens medeldistans genomfördes i sommarsol och inför en stor publik i Tanum. Det blev en minnesvärd dag för många då svenska stjärnan Tove Alexandersson också vann sitt första VM-guld.

– Det var en fantastisk inramning, en otrolig stämning och löparna kände det när de kom in till arenan. Orienteringen blir bättre och bättre på att skapa en arena som gör att löparna känner sig som stjärnor.

De nyss avslutade olympiska spelen i Rio var kommentatorns femte efter Atlanta, Nagano, Sydney och Sotji. Ett jobb som han beskriver som tufft och mäktigt.

ANNONS

– Det är enklare och jag är hemtam här. OS är så ofantligt stort och du är beroende av logistiken och mycket annat. Det är oerhört inspirerande att sitta på plats och följa tävlingarna men är så långt ifrån glamour man kan komma.

Tror du att orienteringen kan komma med på OS i framtiden?

– Nej, och jag vet inte om jag vill se det. Vi är inte den kommersiella idrotten som jag tror att IOK söker. Orienteringen måste utvecklas och det gör den, men vi måste också vara stolta över vår idrott. Nu när SVT sänder kommer det att bli ett genomslag och en fantastisk möjlighet att rida på den vågen, säger Per Forsberg.

ANNONS