Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Patrik Kittel står som värd för Top 10-tävlingarna i dressyr i Friends i helgen. Arkivbild.

Patrik med vänner bjuder på toppdressyr

Några få starka ekipage men rätt mycket utfyllnad och tävlingar som höll på i flera timmar. Patrik Kittel fällde ut känselspröten och insåg att det formatet började gäspa. Så han tog tag i det hela.

Världscupen var länge ett stående inslag i Globen och efter flytten till Friends, men den internationella hästshowen arrangeras i Stockholm. Dit är det långt för de europeiska toppekipagen – och det gick dessutom alldeles utmärkt för de främsta ryttarna att kvala på närmare avstånd.

En och annan stjärna dök oftast upp, men Kittel insåg att det krävdes något mer för att behålla publiken och intresset.

Något nytt.

Så landslagsryttaren drog tillsammans med arrangörerna och välvilliga sponsorer igång projektet Top 10, en inbjudningstävling enbart för de främsta.

"Konceptet känns logiskt"

- Tio ryttare, det är en och en halv till två timmars tävlande. Det är perfekt, precis vad folk orkar med. Det konceptet känns logiskt. Ryttarna känner sig positiva, vi har sålt bra med biljetter, medierna är intresserade och jag verkligen hoppas att det blir verklig toppsport, säger Kittel.

Och fortsätter:

- Jag har jobbat med det här i fyra fem månader. Jag har lagt kraft, själ och tid och en enorm vilja att få detta att gå. Jag gick igenom listan i morse och det är jäklar i mig ett bra startfält.

Men smakar det så kostar det. Pengar är ett smörjmedel här som överallt. De tio ryttarna – med världsettan Isabell Werth i spetsen – tävlar om en total prispott på 1,6 miljoner kronor.

Lockar med mer nästa år

Nästa år ska den summan nästan dubblas.

- Det är enorma prispengar. Redan i år tror jag att det är den största. Pengar är ett bra argument, men det blir också mer prestige när det är mycket pengar med, säger Kittel.

TT: De bästa vill mäta sig med varandra?

- Precis.

Kittel och hans samarbetspartners ser inte helgens upplägg som slutprodukten. I tankarna finns en framtida tour, något i stil med hoppningens Global Champions Tour, där finalen avgörs under showen i Friends.

- Du måste hela tiden vara hungrig på att förbättra och jag har många idéer och tankar. Min vision är att det ska bli en absolut tävling där folk får slåss för att komma in.

Mycket jobb

TT: Kan du fokusera på ditt tävlande när du samtidigt är något av en värd och ska se till att alla trivs och vill komma tillbaka?

- Jag ska inte sticka under stol med att det är mycket jobb och det är klart att det är svårt att komma in i sin bubbla. Samtidigt har jag en förmåga att dra mig undan när det är dags att tävla. Sedan kan jag vara "Patrik, the guy who fixes around here", säger han.

TT: Dina chanser i helgen?

- Ja du, det var ju inte så att jag bjöd in Marocko direkt. Jag har gjort det så svårt jag kan för mig själv. Jag vill bara rida väl. Var vi landar får vi se. Oavsett om jag vinner eller kommer sist är jag glad över att bara vara med.

Kittel har visat strålande form på Delaunay och Well Done i höst.

- Det har gått fantastiskt bra i världscupen, måste jag säga. Jag leder ju världscupen och är i princip klar för finalen. Jag har satsat på världscupen och vill verkligen till Paris och hopas att jag klarar det målet, säger han.

I Friends rider han Deja.