Ovanlig svensk seger i Lidingöloppet

Lidingöloppet gav svensk seger, som vanligt, genom Maria Larsson. Mer ovanligt: även på herrsidan blev det blågult i topp.

ANNONS
|

Napoleon Solomon slog till med den sjunde bästa svenska tiden någonsin i Lidingöloppet. Det gav seger i den tuffa terrängprövningen över 30 kilometer – den första svenska vinsten sedan Mustafa Mohamed vann 2008.

- Väldigt härligt, en skön känsla. Jag tog det här som träning så jag var inte riktigt beredd på det här. Men jag kände mig stark redan från början, säger Napoleon Solomon, som sprang 3000 meter hinder på friidrotts-VM i somras, i Lidingöloppets officiella webbsändning.

ANNONS

"Musse" snabbaste svensk

Riktigt lika snabb som Mustafa Mohamed var inte Solomon, vars 1.38.47 till slut var en bit ifrån "Musses" 1.37.10 från 2008.

Det blev svenskt även på tredje plats, genom Mikael Ekvall, medan etiopiern Minale Yetsedaw Belie tog hand om andraplatsen.

Noterbart var att den pensionerade längdåkaren Johan Olsson gjorde en imponerande insats som löpare. Olsson slutade på 21:a plats på tiden 1.48.59. Inför tävlingen hade han som mål att springa under två timmar.

Larssons andra raka

- Det gick hur bra som helst. Jag fick så mycket hejarop längs banan, det har varit så skoj. Det är inte ofta som man är elva minuter före tidtabellen, säger Johan Olsson i webbsändningen.

På damsidan tog Maria Larsson sin andra raka seger på tiden 1.55.19, en dryg minut före tvåan Ida-Maria Nicklasson. Ida Nilsson blev trea.

- Jag är så glad att vara i mål, sista fem kilometerna var jag helt borta. Jag har inte sprungit 30 kilometer sedan förra Lidingöloppet då jag har satsat på banlöpning, så jag är väldigt glad, säger Maria Larsson.

ANNONS
TT
Fakta: Tidigare årens vinnare i Lidingöloppet

2017: Maria Larsson, Sverige/Napoleon Solomon, Sverige.

2016: Maria Larsson/Japhet Kipkorir, Kenya.

2015: Annelie Johansson, Sverige/William Morwabe, Kenya.

2014: Annelie Johansson/Lewis Korir, Kenya.

2013: Therese Olin, Sverige/Lewis Korir.

2012: Sandra Eriksson, Finland/Lewis Korir.

2011: Charlotte Karlsson, Sverige/Lewis Korir.

2010: Ulrika Flodin, Sverige/Japhet Kipkorir.

ANNONS