Många som tittar på OS i Pyeongchang kommer att följa tävlingarna i sina mobiler. Arkivbild.
Många som tittar på OS i Pyeongchang kommer att följa tävlingarna i sina mobiler. Arkivbild.

OS-tittandet flyttar in i mobilen

Skidor på vägen till jobbet och Tre Kronor på kontoret. Tv-tittarna kommer att följa vinter-OS från Pyeongchang på ett nytt sätt.

ANNONS
|

Pyeongchang i Sydkorea ligger åtta tidszoner bort, vilket gör att medaljstriderna i OS i februari avgörs på morgonen och fram till lunch – tider då få förr har kunnat kolla på tv.

Men det är nya tider nu. När alla har en tv i fickan i form av en smartphone kommer tittarna att kunna se skidåkningen på bussen till jobbet och de viktiga ishockeymatcherna – kanske i smyg – på jobbdatorn.

Sändande tv-bolaget Discovery lägger sändningarna i Kanal5, Kanal9 och Eurosport, men gör också en stor satsning på sin playtjänst för att tittarna ska kunna följa allt som sker.

Första digitala OS

- Målet med hela OS är att erbjuda spelen till fler tittare än tidigare på flera plattformar än tidigare, säger Discoverys sportchef Emir Osmanbegovic, som tillägger att Discovery även kommer att använda sociala medier för att hitta nya tittare som kanske inte är så sportintresserade.

ANNONS

- Det här blir det första riktigt digitala OS:et.

Discovery har fått bygga upp ett nästan helt nytt lag med profiler och kommentatorer för att bevaka OS. En mångmiljonsatsning som innebär att tv-profiler som Jessica Almenäs, Patrick Ekwall och Jonas Karlsson lockats till bolaget.

I Sydkorea får de sällskap av expertkommentatorer som Per Elofsson, Peter Forsberg, Magdalena Forsberg och Anja Pärson. Det senaste tillskottet bland experterna är hockeylegendaren Calle Johansson, som var kapten i Tre Kronor i OS 1998.

- Det känns jättebra. Det är ett bra steg att ta för mig just nu och det är väl framför allt gänget som gör det extra roligt. Det är tunga namn som åker, hockeykunnigt folk. Sen är det jäkligt bra människor också, säger Johansson till Expressen.

ANNONS

Magasinsprogram

Discovery räknar med att sända i stort sett dygnet runt från Pyeongchang. Kanal5 blir huvudkanalen där allt det stora ur svenskt perspektiv sänds.

Tävlingarna pågår ungefär från 01 på natten till 16 på eftermiddagen. Sedan blir det sammandrag och på kvällstid ett magasinsprogram med Jessica Almenäs som programledare, direkt från Pyeongchang.

- Vi vill fånga känslor och de berättelser som dyker upp i varje OS. Det kommer inte att bli supernördigt, analyserande utan ha ett bredare tilltal, men det är inget underhållningsprogram, säger Osmanbegovic och tillägger:

- Vi ska inte sjunga karaoke och laga mat.

"Extra häftigt"

Tommy Åström är en av profilerna som lockats till Discovery. Han har tidigare jobbat på TV4/C More och Radiosporten och gör nu sitt tionde OS – med fokus på ishockeyn som han ska kommentera.

För första gången på 24 år saknas NHL-stjärnorna i OS. Men Tommy Åström tror att det faktiskt kan göra turneringen roligare att följa.

ANNONS

- Det kan på ett sätt bli lite extra häftigt att NHL-spelarna inte är med. Det finns en närhetsprincip, att man får mer känsla för spelarna när det är de man ser i SHL som är med, förklarar han.

TT: Hur går det för Sverige?

- Jag tror Sverige kan gå riktigt långt i båda turneringarna.

TT
Fakta: Tv-sändningarna

Vinter-OS i Pyeongchang avgörs 9–25 februari. Tv-bolaget Discovery har tv-rättigheterna och sänder så här:

Kanal 5: Huvudkanal, dygnet runt. De viktigaste tävlingarna ur svenskt perspektiv, inklusive ishockeyn. Sammandrag på eftermiddagarna. Magasinsprogram med Jessica Almenäs på kvällstid.

Kanal 9: Kompletterar, bland annat när tävlingarna krockar.

Eurosport 1: Här sänds ishockeyn.

Eurosport 2: Bredare utbud, ur internationellt perspektiv.

Eurosport Play: En lång rad sändningar från en massa sporter.

Discoverys expertkommentatorer: Kim Martin Hasson, Peter Forsberg, Håkan Loob, Calle Johansson och Daniel Rudslätt (ishockey), Per Elofsson och Anders Södergren (skidor), Anja Pärson och Hans Olsson (alpint), Magdalena Forsberg och Carl-Johan Bergman (skidskytte).

Discoverys profiler: Jessica Almenäs, Jonas Karlsson och Karin Frick (programledare), Patrick Ekwall, Camilla Enström och Isabel Boltenstern (reportrar), Tommy Åström, Roberto Vacchi, Niklas Jarelind (kommentatorer).

Fler namn tillkommer.

Fakta: Radiosändningarna

För de som inte har tillgång till Kanal 5 och Eurosport finns förstås radion. Radiosporten satsar stort på OS och sänder mellan 02 och 14 varje dag från Pyeongchang.

Radiosportens expertkommentatorer: Challe Berglund (ishockey), Torgny Mogren (skidor/skidskytte), Torgny Svensson (alpint), Anna Lemoine (curling) och Jim Johansson-Wolf (freeskiing/snowboard).

ANNONS