Johan Claesson, Riksidrottsförbundets samordnare mot matchfixning, på upptaktsträffen för Handbollsligan i Malmö.
Johan Claesson, Riksidrottsförbundets samordnare mot matchfixning, på upptaktsträffen för Handbollsligan i Malmö.

Oro för matchfixning inom svensk handboll

Det finns en oro för att matchfixning även når svensk handboll. Generellt sett är handbollen nästan lika utsatt som fotbollen, uppger Riksidrottsförbundet (RF).

ANNONS
|

Det finns inga indikationer på läggmatcher inom svensk handboll, uppger Peter Gentzel. Tillsammans med huvudsponsorn Svenska Spel och Riksidrottsförbundet arbetar dock handbollen med att informera spelare och ledare om riskerna.

- Vi är medvetna om att vi är spelobjekt på många nivåer och det finns väldigt många olika typer av spel som kan läggas på handboll, säger Peter Gentzel.

Enligt Johan Claesson, RF:s samordnare mot matchfixning, finns det möjlighet till spel på Handbollsligan hos närmare 230 spelbolag världen över.

ANNONS

- Spelet på handboll ökar framför allt i Asien och det är svårt att övervaka, säger Johan Claesson under Handbollsligans upptaktsträff i Malmö.

Spelare i elitlagen, både på herr- och damnivå, ska genomgå en självstudiekurs om matchfixning och under kommande säsong ska RF:s samordnare träffa ledare och spelare i Handbollsligans klubbar.

Handbollens största skandal är fallet med den franska storstjärnan Nikola Karabatic. Den flerfaldige världsmästaren dömdes till dryga böter för en läggmatch 2012 tillsammans med andra spelare i hans dåvarande klubb Montpellier.

TT
ANNONS