Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johannes Høsflot Klæbo.

Ny norsk uppvisning av Klæbo

Herrarnas skiathlon i Lillehammer blev en riktig Norgehistoria. Men segraren Johannes Høsflot Klæbo skämtar man inte bort.

Hans Christer Holund blev trea i en mäktig norsk uppvisning med fyra norrmän i topp.

Allra mäktigast, som vanligt den här säsongen: Johannes Høsflot Klæbo. 21-åringen visade redan i fjol, under sin första världscupsäsong, att han är en av världens bästa sprintåkare. I inledning av årets säsong har han visat att han just nu är bäst på allt.

Femte segern

Segern i söndagens 30 kilometer skiathlon var hans femte seger på fem starter den här säsongen.

- Han är omöjlig att ha att göra med och det visar fem världscupsegrar efter varandra. Det är väl ingen som har gjort något sådant på lång, lång tid?, säger Martin Johnsrud Sundby.

Sundby såg ut knäcka Klæbo när han gjorde ett ryck i den sista uppförsbacken. Men den unge norrmannen lyckades på något sätt ta sig tillbaka.

- Det är stort att vinna en tremil här, säger Klæbo.

- Jag var sliten i den sista backen. Då såg det mörkt ut men som tur var lyckades jag bita mig fast i Holund över krönet och då fick jag den vilan jag behövde.

När han väl gled ikapp Sundby lagom till upploppet kunde det bara sluta på ett sätt.

- När jag såg att han kom vid sidan av mig, då tänkte jag att "här orkar jag nog inte ens försöka spurta", säger Sundby.

Hellner bästa svensk

Marcus Hellner blev bästa svensk på elfte plats, hela 59,8 sekunder efter Klæbo. Daniel Richardsson slutade tolva.

- Jag har ingen superkänsla. Jag klarar inte riktigt att pressa mig och återhämtar mig inte heller riktigt. Det finns mycket kvar att hämta, säger Hellner.

Både Hellner och Richardsson var med i toppen i runt två mil, men fick sedan släppa.

- Jag håller inte riktigt hela vägen, det krävs några tävlingar till innan jag är där, säger Daniel Richardsson.

Om världscupsuveränen Klæbo, säger han:

- Det är en ny skidstjärna, så är det ju. Han har ju visat tidigare att han är extremt snabb, men nu har han ju uthålligheten också. Det är kul att se.

Calle Halfvarsson slutade på 17:e plats, nästan tre minuter efter segraren.

- Det var tungt hela vägen, jag orkar ingenting. Så här dåligt ska det ju inte gå, men jag vet att jag kommer att bli starkare, säger Halfvarsson.