Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stina Nilsson firar sprintsegern i världscuppremiären i Ruka efter målgång.

Nilsson vann – men chockades av Norge

Stina Nilsson visade formen direkt genom att vinna Rukas köldslagna världscuppremiär. Men den emotsedda tvekampen mot Maiken Caspersen Falla gick om intet, då norskan åkte ut direkt i kvalet.

Arrangörerna kunde inte med sig att tvinga segraren Stina Nilsson att huttra längre än nödvändigt i den finländska novemberkylan, efter att hon på ett imponerande sätt skidat hem sprintpremiären. Medan snön fortsatte att yra åt alla håll utanför fick segerintervjun med pressen i stället hållas inklämd bakom ett kylskåp (det låter värre än det var) i mediecentret.

- Det känns väldigt bra, det är alltid skönt att starta säsongen på ett bra sätt. Man har alltid en känsla på sommaren om hur bra man har skött träningen, och det är skönt att få den känslan bekräftad, säger Stina Nilsson.

Norskt vallafiasko

Hon gick vidare från kvalet med 19:e bästa tid, och poängterade själv att hon nog borde ha haft lite större marginaler för att ta sig till kvartsfinal. Men hon hade i alla fall marginaler, till skillnad från de norska konkurrenterna.

Alla de tyngsta namnen från Norge – Maiken Caspersen Falla, Heidi Weng, Ingvid Flugstad Østberg och Marit Bjørgen – vallade bort sig och åkte ut direkt i kvalet. Kathrine Rolsted Harsem var sedan ensam norska i finalen på en femteplats.

- Det var konstigt. Jag blev helt chockad när jag såg det, det var en ganska konstig prolog. Jag insåg väl sedan att det var nära att jag också hade åkt ut, det var bara två sekunders marginal. Det var skönt att jag höll mig på rätt sida gränsen, säger Stina Nilsson.

Många länder

Men Norges olycka var inte enbart negativ, konstaterar hon. Och då syftar hon i första hand inte på att konkurrensen om segern blev lättare, snarare på att finalfältets sex åkare var utspridda på fem olika länder.

- Det var kul att det var så många blandade nationer med i toppen, och framför allt kul att det var nio svenskar som gick vidare.

När Stina Nilsson satte in stöten i finalen kunde ingen riktigt svara. USA:s Sadie Bjornsen jagade på slutet, men fick se sig slagen med 24 hundradelar av Nilsson. Trea var ryskan Julia Belorukova medan kvalets snabbaste åkare Ida Ingemarsdotter slutade fyra.

Världens bästa

Nilsson imponeras av hela det svenska lagets insats. Nio av tio åkare gick vidare från kvalet och förutom Nilsson och Ingemarsdotter gick också Charlotte Kalla, Linn Sömskar och Anna Haag till semifinal.

- Det visar på en enorm bredd. Och det är ju tjejer som jag har tränat med och det är inte alltid det har varit jag som har varit snabbast i sprint alla gånger. Det är väldigt många som är med och utmanar och det har jag sagt länge.

För damtränaren Ole Morten Iversen var det en perfekt start på skidsäsongen.

- Jätteroligt. Nio åkare vidare från prologen är imponerande, det var oerhört bra, säger Ole Morten Iversen.

Samtidigt konstaterar han att Stina Nilsson är världens bästa sprintåkare. I alla fall för stunden.

- I dag var hon det.