Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stina Nilsson är ett jagat byte efter att ha vunnit sprinten i världscuppremiären i Ruka förra helgen. I Lillehammer får hon på nytt bära favoritskapet. Arkivbild.

Nilsson ställs mot revanschsugna norskor

De norska skiddamerna inledde världscupen med ett rejält pladask. Räkna inte med en upprepning i helgen, säger deras svenska konkurrenter.

Det var ett sällan skådat norskt haveri i skidspåren förra helgen. I säsongens första världscuptävling, i finländska Ruka, försvann den ena norska åkaren efter den andra redan i sprintkvalet.

För fjolårets sprintcupmästare Maiken Caspersen Falla var det en mindre chock att missa kvartsfinal.

- Jag var väldigt besviken. Jag såg så mycket fram emot att komma igång, och jag kände verkligen att jag var i bra form och att just den banan passar mig väldigt bra. Och så fick jag inte ens vara med i leken, säger Maiken Caspersen Falla.

Såg på tv

Hon fick följa finalpasset från tv, och se hur Stina Nilsson, Fallas största konkurrent under förra året, tog en övertygande premiärseger. I lördagens sprint hemma i Lillehammer vill hon mäta sina krafter med svenskan.

- Jag har väldigt stor lust att få några dueller med Stina. Hon verkar väldigt stark. Först och främst ska man ta sig till final, men jag är självklart väldigt taggad på att få den fajten med henne.

Stina Nilsson vill som vanligt inte prata om specifika motståndare – "jag fokuserar mest på mig själv" – men ser fram emot många dueller mot många åkare. Hon är hur som helst övertygad om att det inte blir ett nytt platt fall för Norge.

- Det tror jag absolut inte. Jag tror att de kommer att vara ganska så taggade till tusen och göra det ganska så mycket bättre än i Kuusamo. Jag tror att det finns mycket mer kapacitet än vad de visade, säger Stina Nilsson.

"Det är lite hybris"

Hanna Falk åkte ut i kvartsfinal i Ruka efter att ha varit näst snabbast i kvalet. Hon väntar sig också hård konkurrens i Lillehammer från taggade norskor.

- De hade problem med skidorna där, det såg ju alla. Jag räknar med att de blir tuffa här på hemmaplan. Men vi ser fram emot nya fajter i spåren, säger Hanna Falk.

I Ruka vann Stina Nilsson sprinten medan Charlotte Kalla tog hem både fristilsjaktstarten, minitouren och den gula ledartröjan i världscupen. Men att påstå att det efter några år av norsk dominans på damsidan skulle ha svängt över till svensk fördel, det är att gapa lite för mycket, lite för tidigt, säger Stina Nilsson.

- Jag tror absolut att vi har knappat in på Norge, för så som det såg ut här (i Lillehammer) för några år sedan så var det ju extremt mycket Norge, alltså typ tapetserat med Norge över hela första resultatraden. Där tror jag att vi är med och utmanar mer, men vi har nog inte börjat gå om än. Det är lite hybris att säga att vi håller på att göra.