Stina Nilsson är ett av Sveriges stora OS-hopp i vinter. Hon har blivit mer noggrann med vad hon stoppar i sig efter domen mot Therese Johaug.
Stina Nilsson är ett av Sveriges stora OS-hopp i vinter. Hon har blivit mer noggrann med vad hon stoppar i sig efter domen mot Therese Johaug.

Nilsson mer försiktig efter Johaug-domen

Medvetet fusk eller inte, om det är något som fallet Therese Johaug har lärt Stina Nilsson är det detta:

ANNONS
|

Maten är viktig för Stina Nilsson, det vet den som följer henne på Instagram. Träningsbilder från natursköna myrar, berg och stigar varvas ofta med bilder på glass och pizza.

Att hon just denna dag är på strålande humör kan man också tacka bland annat maten för.

Den, och några timmars terränglöpning med landslagskollegan Anna Haag i den jämtländska snålblåsten.

Johaug påverkar

- Det är verkligen inte alltid det är en sådan här dag. Men jag har fått min träning gjord på ett bra sätt, hunnit med min lunch och jag har fått sova. På så sätt har jag krafter kvar till intervjuer, säger Stina Nilsson när TT träffar henne på ett hotell i Östersund.

ANNONS

Hotellet ligger några minuters promenad från en av hennes favoritrestauranger. Deras pizzor, som ofta syns på hennes Instagram-konto, äter hon gärna.

Men vad hon stoppar i sig har blivit känsligare efter dopningsavstängningen mot Therese Johaug. Norskan missar OS efter att ha fått i sig ett förbjudet ämne genom en läppsalva som hennes landslagsläkare gav henne.

Håller vätskebältet nära

- Alltså, jag har ju alltid varit väldigt, väldigt noggrann. Men framför allt gäller det kanske vätskebälten numera. Jag lämnar inte mitt vätskebälte om jag inte vet att någon av tränarna kommer att ha koll på det hela tiden, säger Stina Nilsson.

- Det handlar kanske inte om att jag tror att någon ska smyga ner någonting i skogen, utan mer om att jag inte ska må dåligt av att det skulle kunna finnas en chans att någon har gjort någonting.

ANNONS

24-åringen brukar vilja ha koll på det mesta, oavsett om det handlar om träning, kost eller vätskebälten. Men Johaug-fallet har gjort henne än mer vaksam.

- Jag har varit noga tidigare också, men jag har blivit ännu mer nitisk nu.

- Samtidigt äter jag ofta lunch ute. Och teoretiskt sett, om någon skulle vilja göra någonting så skulle de kunna stoppa ner någonting i min mat. Men jag kan inte dra det för långt heller.

"Risken finns"

Damlandslagets tränare Ole Morten Iversen upplever också att åkarna har blivit ännu mer noggranna. Han säger dessutom att landslaget ser över sina rutiner ytterligare ett varv.

- Vi har redan regler och rutiner, och vi ska göra det vi kan. Jag är säker på att idrottarna är ännu noggrannare med att ta medicin själva och så. Tidigare var det nog många svenska åkare som tog medicin som de hade fått av läkare, säger Ole Morten Iversen.

ANNONS

- En människa kan göra fel, så därför finns risken att något sådant här händer. Det positiva för utövarna och för systemet, är att man har blivit ännu bättre på att följa rutiner nu.

TT
Fakta: Stina Nilsson

Född: 24 juni 1993 i Malung.

Klubb: IFK Mora.

Främsta meriter:

VM: Silver i sprint, sprintstafett och stafett 2015, silver i stafett 2017.

OS: Brons i sprintstafett 2014.

JVM: Guld i sprint 2012 och 2013, guld i stafett 2013, silver i stafett 2012.

Världscupen: Fyra totalt förra säsongen, efter Heidi Weng, Norge, Krista Pärmäkoski, Finland, och Ingvild Flugstad Østberg, Norge. Tvåa i sprintcupen efter norskan Maiken Caspersen Falla. Vunnit tolv deltävlingar, varav nio under säsongen 2016–2017. Trea i Tour de Ski 2016–2017.

ANNONS