Stina Nilsson, här under ett rullskidspass på skidstadion i Östersund, tog nio världscuptitlar förra året men fick inte till det på VM. Säsongens stora mål är OS i Pyeongchang i februari. "Jag känner mig ännu bättre i år".
Stina Nilsson, här under ett rullskidspass på skidstadion i Östersund, tog nio världscuptitlar förra året men fick inte till det på VM. Säsongens stora mål är OS i Pyeongchang i februari. "Jag känner mig ännu bättre i år".

Nilsson hittar lugnet med julpynt och pizza

Finpizza, vackra vyer, pepparkakshus, korsord, och nu senast: korsstygn. Mellan tävlingarna samlar Stina Nilsson mental styrka genom allsköns intressen.

ANNONS
|

Det är en regnig dag i Östersund. Himlen är grå, Stina Nilssons mössa likaså, och höstkylan liksom gräver sig in genom kläderna. En typiskt bra dag för att hålla sig inne och läsa en bok, lösa ett korsord eller pyssla.

Tur då att det är något som passar en av världens bästa skidåkare ganska bra mellan de tunga träningspassen.

- Jag tycker om att skapa saker, men jag är inte bra på att skapa saker. Jag önskar att jag var jätteduktig på att måla, det finns många skidåkare som är det, men jag är inte det. Så jag gör det i liten skala i stället, som att jag gör ett pepparkakshus till exempel, säger Stina Nilsson efter att precis ha avklarat några timmars löpning i den jämtländska terrängen.

ANNONS

Okristligt tidig

Pepparkakshuset är redan byggt och hemma i fönstret står tomtarna redan på rad. Det sticker nog i ögonen på somliga helgdagskonservatister att Stina Nilsson börjar juldekorera redan i oktober. Men 24-åringen har haft mental rådgivning sedan hon var tolv år och ruckar inte på sådant som hon vet att hon mår bra utav.

- Det är inte så att jag har blivit ordinerad det, men jag har insett att det gör mig väldigt lugn. Jag mår väldigt bra av det. Jag kan tycka mycket om att spela tv-spel också, men tv-spel tar liksom slut. Men ta till exempel korsstygnsbroderi (Stina Nilssons senaste hobby), då får jag ju en duk i slutändan. Det är skönt att koppla av med.

Det senaste året har inneburit mentala prövningar för ett av Sveriges stora skidhopp inför OS. I somras fick hon dra ner på träningen, troligtvis på grund av för tung belastning, och vinterns VM i Lahtis blev en missräkning då Nilsson fick lämna spelen utan individuella medaljer.

"Gjorde jätteont"

- Jag tror nog att jag, när jag ska summera det här året, kommer att ha vuxit mer som människa än vad jag har gjort under alla mina 24 år tidigare.

ANNONS

TT: Hur påverkades du av VM?

- VM var absolut tungt, och det var kanske framför allt bearbetningen av hela säsongen som var jobbig. Det tog tid.

- Det var absolut inte kul, och det gjorde jätteont. Men samtidigt är det någonting som jag tror att jag lär mig att hantera och att jag har fått lite hårdare hud till nästa gång.

Den som följer Stina Nilsson på sociala medier vet att hon har fler sidointressen. Som mat. Och till skillnad från många andra elitidrottare är det inte bara grundat i att hitta ett optimalt näringsintag.

Väljer bort fulpizzor

- Det är en hjärtefråga för mig. Det är jätteintressant hur kosten påverkar min prestation, men jag är också jättenoga med att kosten ska vara mat också, det ska finnas en njutning i det. För mig kan det göra hela dagens träning om jag vet att jag ska få en god pizza på kvällen. Det ger mig väldigt mycket mer energi än om jag skulle hålla mig strikt, säger Stina Nilsson.

ANNONS

- Men det ska inte vara fulpizza, jag tycker om sådana med surdegsbotten. Ingen vanlig Vesuvio.

Hon hittar också extra styrka genom att göra själva träningen inte bara fysiskt utan även själsligt inspirerande. Hennes Instagram-konto är fyllt av vackra vyer från diverse löpturer i allt från jämtländska fjäll till franska Alperna.

- Sådana pass kostar inte så mycket för mig när jag får vara ute i naturen och se fina saker, som jag blir glad av. Då kostar det inte heller så mycket tid för mig att ta fram telefonen och fota. Sedan känner jag ändå när jag har fotat att "äsch, det syns ju inte hur fint det är". Men naturen har väldigt mycket fint att erbjuda.

TT
Fakta: Stina Nilsson

Född: 24 juni 1993 i Malung.

Klubb: IFK Mora.

Främsta meriter:

VM: Silver i sprint, sprintstafett och stafett 2015, silver i stafett 2017.

OS: Brons i sprintstafett 2014.

JVM: Guld i sprint 2012 och 2013, guld i stafett 2013, silver i stafett 2012.

Världscupen: Fyra totalt förra säsongen, efter Heidi Weng, Norge, Krista Pärmäkoski, Finland, och Ingvild Flugstad Østberg, Norge. Tvåa i sprintcupen efter norskan Maiken Caspersen Falla. Har vunnit tolv deltävlingar, varav nio under säsongen 2016–2017. Slutade trea i Tour de Ski 2016–2017.

ANNONS