Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Therese Nilshagen och Dante Weltino (till höger) kom trea i GP-dressyren i Friends. Tyskan Isabell Werth (t v) vann på Emilio.

Nilshagen bara bättre och bättre med Dante

Therese Nilshagen, 34, är svensk dressyrs nya affischnamn. Nytt personbästa gav tredjeplatsen i Top 10-tävlingens grand prix – och nu tänker hon utmana världsstjärnorna Isabell Werth och Cathrine Dufour i söndagens fria program.

Med hingsten Dante Weltino blir hon bara bättre och bättre. EM-femman slog igenom ordentligt i Göteborg i somras. Nu var hon tillbaka på svensk mark med Dante – för första gången i en stor inomhustävling.

Det strävsamma paret – de har umgåtts nästan dagligen sedan fem år tillbaka – gjorde ingen besviken i Friends.

Med 77,98 procent vässade Nilshagen sitt personliga GP-rekord rejält.

- Det var väldigt skoj. Ett stort mål jag haft är bli bättre i tävlingarnas första grand prix. Det skulle vara kul om vi kan bli stadigare där, men man får inte glömma att Dante bara är tio år och mycket kan bli bättre, säger hon.

Skyndar långsamt

Nilshagen valde att vila Dante hela hösten efter uppvisningarna på Nya Ullevi, där hon toppade några lyckade dagar med att ta ett lagbrons och bli femma i küren. Med Dante skyndar hon långsamt, medveten om att hon sitter på en guldklimp som med tiden kan bli ett svenskt individuellt medaljhopp i de stora mästerskapen.

På läktaren i Friends satt gamla vänner och bekanta från ridskolan i Vällingby.

- Jag hade inga stora missar, men här och var tappar man formen, men jag kan inte förvänta mig att allt ska vara perfekt. Det här var första starten sedan EM och man vet aldrig hur hästen ska reagera inomhus, men han var inte tittigare än han är utomhus.

Samma kür som i EM

Framför allt är Dantes ökade trav i världsklass och belönades rejält av domarna.

77,98 procent räckte till tredje plats. Världsettan Isabell Werth vann på 79,70 med Emilio. Tyskan gjorde några misstag men höll ändå undan för danskan Cathrine Dufour som fick 79,30 med Cassidy.

Nilshagens nästa utmaning kommer omgående. I söndagens kür, det fria programmet, tänker hon ge Werth och Dufour en fajt.

- Jag ska försöka ge järnet, göra det så bra det bara går. Konkurrensen är jättebra, men det är inte fy skam om jag kan lyckas hålla min tredjeplats.

- Men jag ska försöka utmana om andraplatsen.

TT: Något nytt i küren?

- Nej, det är samma som i EM. Jag låter det vara som det är nu, sedan får vi se vad vi gör med sikte på VM. Jag ändrar inte jättemycket, men gör det lite svårare.

VM avgörs i Tryon, USA i september.

Patrik Kittel, initiativtagare till Top 10-tävlingen, var näst bäste svensk som femma. Han fick 75,50 med Deja. Tinne Vilhelmson Silfvén och Paridon Magi slutade sexa på 74,92 och Rose Mathisen/Zuidenwind åtta på 73,76.