Nils van der Poel världsmästare på 5 000 meter

Det är 10 000 meter som är favoritdistansen, men det är på 5 000 meter som Trollhättans Nils van der Poel nu är världsmästare. Han tar det första svenska VM-guldet på 48 år.
– Han visste exakt hur han skulle köra, säger en tagen Tomas Gustafsson i TV10.

ANNONS
|

Nils van der Poel som varit kvalificerad till 5 000 meters-loppet på VM under en längre tid har också haft väldigt fina resultat på distansen den senaste tiden.

– Det är lite överraskande att det gått så bra som det gjort på 5000 meter, men jag är väldigt tacksam över det, sa Nils van der Poel till TTELA inför VM.

Trollhättestjärnan gick ut i det näst sista paret. Det var länge den ryske åkaren Daniil Aldoshkin som hade ledningen på 6.17,5. Tiderna var med andra ord inte de snabbaste den här dagen.

– Vi får se vad isen är god för, men det blir nog inga världsrekordtider i dag, konstaterade skridskolegendaren Tomas Gustafsson i TV10:s sändning.

ANNONS

LÄS MER:Nils går för VM-guld – och världsrekord

Men tiderna skulle såklart gå ned lägre än 6.17.

När det var dags för storfavoriten och hemmaåkaren Patrick Roest visade han direkt att han hade guld i sikte. Holländaren satte fart direkt och höll sedan ständigt sina varvtider strax över 29 sekunder för att gå i mål på 6.10,05.

Onekligen något att bita i för Nils van der Poel som gick ut direkt efter Roest – och hanterade det så bra det någonsin gick.

Nils van der Poel inledde i lite lägre tempo än ledaren Roest, men trummade sedan bara på. Han knappade in varv efter varv mot den andra halvan av loppet och när två varv återstod gick det bara att konstatera att van der Poel lagt upp loppet perfekt.

LÄS MER:Van der Poel klar för dubbla VM-starter

6.08,39 innebär en ny supertid (tangerat personbästa) för Nils van der Poel, men framför allt innebär det att historien om Trollhätteåkaren bara blir mer och mer sanslös. Ingen kunde hota honom. Nu är han världsmästare på 5 000 meter och 24-åringen tar det första svenska VM-guldet på 48 år.

– Jag vet inte vad jag ska säga. Det finns inte ord nog, säger Tomas Gustafsson i TV10 efter att VM-guldet säkrats.

Tomas Gustafsson har själv tre OS-guld och ett VM-silver.

ANNONS
ANNONS