Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Zecira Musovic har skrivit på för tre nya år med Rosengård och är nu uttalad förstamålvakt i Malmöklubben.

Musovic: "Familjen har lärt mig att hålla ut"

Familjen flydde från kriget på Balkan och bakgrunden har präglat målvaktstalangen Zecira Musovic. Nu är hon utsedd till förstamålvakt i Rosengård – och vill i framtiden nå samma position i landslaget.

En dryg vecka har gått sedan Zecira Musovic satte signaturen på ett efterlängtat kontrakt. Målvakten blir kvar i Rosengård till och med säsongen 2020 – en tydlig signal om att 21-åringen är Malmöklubbens förstaval mellan stolparna i framtiden. Efter säsongen lämnar målvaktskollegan Erin McLeod klubben.

- Det går inte längre att jag ska ta två steg framåt och ett tillbaka varje säsong. Jag är väldigt tacksam för att klubben har visat sin tydlighet gentemot mig om vad de vill och hur de kommer att satsa, säger Zecira Musovic, som kom till klubben inför säsongen 2013.

"Ingen enkel resa"

De tre senaste säsongerna har talangen gjort 38 allsvenska matcher och har under åren konkurrerat med tre målvakter med landslagsmeriter – Thora Helgadottir, Island, Sofia Lundgren, Sverige och McLeod, Kanada – samt Kathrin Längert, som har spelat i tyska ungdomslandslag.

- Det är ingen enkel resa man har gjort. Det har kommit nya utmaningar inför varje år och det är ju fyra målvakter på yttersta nivå jag har fått tampas med inför varje år. Det är inga lätta år jag har haft, men väldigt lärorika, säger Musovic, som dessutom var skadad under delar av våren i fjol.

TT: Ändå har du blivit kvar – varifrån har du fått ditt tuffa psyke?

- Jag tror att mycket ligger i familjen. Familjen har inte alltid haft det lätt. De flydde från kriget (i tidigare Jugoslavien) och har tvingats ha ett starkt psyke för att inte brytas ner. Bara att lyckas komma in i det svenska samhället på ett bra sätt, det tyder på ett bra psyke enligt mig och det har mina föräldrar gjort. Familjen har lärt mig att hålla ut och vänta på chansen.

Uttagen i landslaget

Chansen har Musovic nu även fått i landslaget. Den nye förbundskaptenen Peter Gerhardssons tog under hösten ut 21-åringen till sina två första VM-kvalsamlingar.

- Det var en jättestor lättnad framför allt. Att känna att någon ser en även fast jag inte får spela alla matcher. Någon ser faktiskt att jag har en jäkla bra konkurrenssituation hemma och att det är kanske därför jag inte får spela, men att jag trots det är en bra målvakt, säger skånskan.

Möter Chelsea och Lindahl

Efter att dansken Jack Majgaard Jensen fått sparken som tränare under hösten har Musovic lämnat bänken på allvar i klubblaget. Nu är hon självskriven mellan stolparna när Rosengård möter Chelsea i den första åttondelsfinalen på bortaplan.

I Londonklubben står Hedvig Lindahl, som med sina 144 landskamper är Sveriges mesta landslagsmålvakt genom tiderna.

TT: När utmanar du om förstaplatsen i landslaget?

- Både drömmen och målet att ta en förstaplats i landslaget finns också. Men självklart blir det en mer långsiktig satsning och fokus ligger faktiskt på FC Rosengård just nu, säger Zecira Musovic.

För Linköpings del väntar Sparta Prag på bortaplan i den första åttondelsfinalen.