Jonas Gustavsson räddar ett friläge från Brynäs Aaron Palushaj.
Jonas Gustavsson räddar ett friläge från Brynäs Aaron Palushaj.

Monstermatch av Gustavsson

Guldhjälte i Färjestad för åtta säsonger sedan. Vid återkomsten till SHL är Jonas Gustavsson först på 13:e plats i målvaktsligan i ett svajigt Linköping.

ANNONS
|

Våren 2009 förde Jonas ”Monstret” Gustavsson Färjestad till SM-guld efter 93,2 i räddningsprocent i grundserien – och imponerande 96,1 i slutspelet.

Sedan dess har målvaktsstjärnan gjort åtta säsonger i NHL och spelat två OS-turneringar (ett silver) för Sverige.

Gissa om det jublades bland Linköpings fans i våras då han presenterades som ett av de absolut tyngsta nyförvärven i SHL inför den här säsongen.

Men inledningen av hösten har inte riktigt gått som tänkt – varken för laget eller för ”Monstret” för egen del – hittills.

Åt rätt håll

Inför torsdagen var topptippade LHC bara på tionde plats efter 15 omgångar – medan Gustavsson hade en räddningsprocent på 90,60 och bänkades när Linköping åkte på storstryk med 0-4 mot Frölunda i lördags.

ANNONS

- Vi är självklart inte nöjda med vad vi presterat så här långt totalt sett och det är jag inte med min insats heller. Men det gäller att inte drabbas av panik, utan fortsätta jobba på detaljer och tro på det vi gör, säger Jonas.

Sättet att agera mellan stolparna är en stor skillnad om man jämför SHL mot NHL.

- Det är en ganska stor omställning mellan ligorna, men är absolut inget jag vill skylla på. Så är det för alla som byter liga. I NHL går det ju ännu fortare och mer rakt på mål. Som målvakt handlar det om att läsa spelet, räkna in spelarna och hur de kommer – samt att hitta tajmingen. Men jag kommer in i det mer och mer. Det är viktigt att det synkar rätt.

”Monstret” var besviken och irriterad på det sättet LHC agerade mot Frölunda, men borstade snabbt av sig det och var bäst på planen mot Brynäs.

ANNONS

Bäst på plan

Han räddade 30 av 31 skott och var en stor förklaring till att östgötarna tog tredje raka hemmavinsten (en efter straffar).

- Det behövdes för självförtroendet. Spelet fungerade kanske inte på topp, men vi kämpade och slet för varandra fullt ut. Många av skotten tvingades Brynäs ta i sämre lägen, fast givetvis var det en del sköna räddningar också.

Dubbel målskytt blev Jakob Lilja, som satte 1–0 14 sekunder före paus och 3–1 i öppen bur 13 sekunder före slutsignalen.

- SHL håller väldigt hög klass och det är kul att vara tillbaka igen hemma i Sverige. Det här laget har alla chanser att nå långt i vår, avslutar ”Monstret”.

Så här i Halloweentider skrämde han i alla fall Brynäs under torsdagen.

TT
ANNONS