Fredrik Glader. Arkivbild.
Fredrik Glader. Arkivbild. Bild: Robert Nyholm/TT

Modochefens kritik: Gynnar bara SHL

Hockeyallsvenska topplaget Modo brandskattas just nu på sina stjärnor. Klubbens sportchef Fredrik Glader är kritisk och menar att Svenska ishockeyförbundets beslut att stänga ned säsongen gjordes utan eftertanke.
– Man borde ha diskuterat och bollat för att se till svensk ishockeys bästa och inte bara gynna lagen från SHL, säger han till TT.

ANNONS

Modo fick inte slutföra kvalet till SHL på grund av coronakrisen och har den senaste tiden tappat nio av sina tio bästa poängplockare den gångna säsongen.

Bara i fredags blev tre spelare klara för SHL-klubbar – poängmaskinen Adam Tambellini presenterades då av Rögle och duon Kim Rosdahl och Fredrik Olofsson blev klara för Oskarshamn.

Tidigare har också poängsprutan Jonathan Johnson, som slog det allsvenska poängrekordet, skrivit på för Skellefteå och backtalangen Victor Berglund flyttat till Luleå.

"Klart det är så"

En del varnar för att den ekonomiska osäkerheten i corornakrisens spår gör att SHL-klubbarna kommer att plocka extra många spelare från allsvenskan. Fredrik Glader är en av dem:

ANNONS

– Ja, det är klart att det är så. Jag hör att SHL-klubbar pratar om att de inte kommer att plocka fler allsvenska spelare än tidigare, men det är klart att de kommer att göra det. Med den osäkerheten som finns runt ekonomin så är jag övertygad om det.

Modos sportchef menar att beslutet att stänga säsongen togs för snabbt.

– Vi pausade en fredag och på söndag kom beslutet att säsongen var över. Jag tycker att man borde ha satt sig ned och diskuterat och övervägt saker som skulle ske när man stängde säsongen.

– Jag säger inte att man skulle ha flyttat upp eller ned lag, det är inte det jag trycker på, men man borde ha samlat in information om vad alla klubbar står inför. Både lag från SHL, allsvenskan och division 1, säger Glader.

Fast summa

SHL-lagen betalar övergångspengar för de spelare de tar från de allsvenska lagen, men där finns ett maxtak som enligt TT:s uppgifter ska ligga mellan 11,5 och 15 miljoner kronor per säsong. Nu finns en oro hos de allsvenska lagen att extra många övergångar i sommar gör att spelarna lämnar till vrakpriser.

Trots alla spelartapp är Glader förhoppningsfull inför nästa säsong:

– Det är klart att det inte är lätt att ersätta Jonathan Johnson som slår poängrekordet, en Tambellini som har högst poängsnitt och en (Patrik) Karlkvist som också gör en kanonsäsong, däremot är jag helt övertygad om att vi kommer att ha ett otroligt starkt lag på pappret kommande säsong.

ANNONS

Göran Sundberg/TT

De här spelarna har lämnat Modo hittills: Erik Hanses, mv, klubb ej klar, Victor Berglund, b, Luleå, Tom Hedberg, b, klubb ej klar, Jonathan Johnson, f, Skellefteå, Patrik Karlkvist, f, Vasa Sport, Mathias From, f, klubb ej klar, Joakim Hagelin, f, do, Henrik Björklund, Bik Karlskoga, Kim Rosdahl, f, Oskarshamn, Fredrik Olofsson, f, do, Adam Tambellini, f, Rögle.

Klara nyförvärv: Gustav Olhaver, f, Tingsryd, Filip Sveningsson, f, Oskarshamn.

ANNONS