Linköpings målskytt Kristine Minde på väg att runda Kristianstadsmålvakten Brett Maron.
Linköpings målskytt Kristine Minde på väg att runda Kristianstadsmålvakten Brett Maron.

Minde nätade och höll tätt i guldjakten

Forward och målskytt i den första halvleken – mittback som höll tätt i den andra. Norska landslagsspelaren Kristine Minde är van att spela på olika positioner i Linköping, som trots segern mot Kristianstad får vänta på guldfirande.

ANNONS
|

- Jag har nog varit allt utom målvakt och det vägrar jag, säger hon med ett skratt efter 1–0-segern och en futtig poäng från andra raka damallsvenska SM-guldet.

Tolv minuter in i den första halvleken svarade Kristine Minde för en soloprestation – då hon sprang ifrån Kristianstads försvar från mittplanen och placerade bollen intill målvakten Brett Marons vänstra stolpe.

Matchens enda mål och 25-åringen från Norges sjunde fullträff för säsongen kunde ha säkrat SM-guldet redan under söndagen – trots att tre omgångar återstår av damallsvenskan i fotboll.

ANNONS

Eftersom Rosengård fick med sig en poäng (1–1) borta mot Göteborg skiljer nio poäng mellan lagen – och då räcker det med oavgjort i någon av de sista omgångarna för att få höja bucklan igen.

"Har superläge"

Närmast väntar bortamöte mot Kvarnsveden den 29 oktober efter landslagsuppehållet.

- Visst har vi ett superläge att ta hem titeln igen, men vi kan ju ändå inte ta ut något i förskott. Vi kommer att ge allt för att vinna de tre matcher som är kvar, säger Minde.

Efter att ha svarat för den viktiga fullträffen i första halvleken fick hon byta position från forward till mittback i mitten av den andra – då Maja Kildemoes fick känning i sitt ena knä.

- Även om jag ser mig själv som ytterforward har jag spelat både mittback och ytterback här i Linköping, så det är inget ovanligt för mig. Men det är ganska tufft mentalt att byta mitt under en match. Det blev ganska nervöst och jag var enormt fokuserad, berättar hon.

ANNONS

Vägrar bli målvakt

Men tillsammans med danska landslagsspelaren Janni Arnth bildade Kristine ett stabilt mittlås som inte släppte igenom Kristianstads försök till en kvittering.

Minde har förresten även varit mittfältare i Linköping – så det finns egentligen bara en position hon inte provat i östgötaklubben…

- ... och det är målvakt. Men det vägrar jag att hoppa in som. Det spelar ingen roll hur mycket vår tränare Kim Björkegren skulle tjata (ha, ha). Fast jag tror ärligt talat inte att det är någon större risk att den frågan kommer.

Sugen på kvalseger

Linköping har spelat 5 matcher på 15 dagar – då man även avancerade till åttondelsfinal i Champions League – men nu väntar matchledigt.

Kristine Minde åker med norska landslaget till Nederländerna på tisdag för att på tisdagen därpå spela det viktiga VM-kvalmötet mot sommarens Europamästarinnor.

- Det blir nog tufft ändå med dubbla träningspass de första dagarna. Men vi är väldigt sugna på att revanschera oss efter EM, då vi ju inte gjorde ett enda mål i turneringen.

ANNONS

Gissa om Kristine Minde gärna slår till och blir matchhjälte – även där.

TT
ANNONS