Mustafa Mohamed var storfavorit och vann. Till höger blivande fyran Mikael Ekvall med nummer 258.

Mikael fyra och NM-klar

NM-platsen är klar för Mikael Ekvall. Men det var ingen lätt väg för Strömstadslöparen. – Nej, jag fick slita som bara den hela vägen. Och det var jag och Eric (Senorski) som såg till att det var hög fart, sade Ekvall som kvalade in i seniorlandslaget.

|

Förbundskapten Ulf Friberg höll sitt terräng-NM-kval i Uddevalla. Det blev riktigt bra fart i herrarnas lopp över nio kilometer. Mustafa Mohamed, Hälle IF, såg till att det blev en lucka till en fyrmannagrupp. I den var Ekvall och Senorski mest aktiva.

– Vi var fyra men alla hjälpte inte till, sade Mikael som tycker att alla skall dra sitt strå till stacken och inte bara åka med.

Vann herrklassen gjorde storfavoriten Mustafa Mohamed på 28.38 före Senorski, 28.49, och Ekvall, prick 29, på fjärde platsen.

NM är inte huvudmålet för Ekvall och Senorski. Båda lär bilda stommen i det svenska EM-laget i Portugal i mitten av december.

I tävlingen var Rebecka Andersson, Strömstad löparklubb, fjortonde i F19 med tiden 18.35 på 4,5 kilometer. Rebecka har två år kvar i klassen. Hon hade sin ständiga antagonist Johanna Busk, Enhörna, sex sekunder bakom sig. Anmärkningsvärt var att 17-åriga Frida Johnsson, Kongahälla, vann på 17.06.

På femte plats kom Rebeckas klubbkompis Sara Solheim från Halden med tiden 17.35

Till helgen avgörs NM i Trondheim, den fjortonde upplagan av mästerskapet.