Malmö fick jubla mot Lokomotiva Zagreb, som besegrades med 5–0.
Malmö fick jubla mot Lokomotiva Zagreb, som besegrades med 5–0. Bild: Anders Bjurö/TT

MFF klart för playoff mot La Liga-lag

Malmö FF är nära en tredje raka Europa League-höst. Skåningarna körde över kroatiska Lokomotiva Zagreb med 5–0 och är klart för playoff mot La Liga-laget Granada.
– Det krävs en maxprestation av oss för att gå vidare, säger tvåmålsskytten Isaac Kiese Thelin.

ANNONS

Malmö är en match från att nå sitt tredje raka gruppspel i Europa League. I det sista kvalsteget väntar dock ett betydligt tuffare motstånd än Lokomotiva Zagreb.

I playoff på torsdag nästa vecka ställs MFF mot spanska Granada, som förra säsongen slutade sjua i La Liga.

– Det är inget tvivel om att det är ett bra lag. Det är otur att vi fick dem när vi var seedade i den sista fasen, säger MFF-tränaren Jon Dahl Tomasson.

"Gjort det förr"

I den tredje kvalomgången slog Granada ut georgiska Lokomotiv Tbilisi med 2–0.

– Spanska lag spelar riktigt fin fotboll och det krävs en maxprestation för oss att gå vidare. Men vi har gjort det förr. Vi har mött bra lag här inne och gått vidare, säger anfallaren Isaac Kiese Thelin, som gav MFF ledningen redan i den femte minuten hemma mot Lokomotiva Zagreb och sedan utökade till 2–0 sju minuter senare.

ANNONS

MFF hade turen att lottas som hemmalag och på stadion är skåningarna starka. MFF har nu 23 raka Europakvalmatcher utan förlust på hemmaplan.

– Det är en väldigt stort fördel, även om man inte har publiken här, säger högerbacken Eric Larsson, som i upptakten av den andra halvleken satte 4–0.

– Man slipper resa och man får de rutiner man har på hemmaplan. Den här säsongen har vi ändå visat klass hemma, säger Larsson, som innan sitt mål fick se Adi Nalic utöka till 3–0 efter en dryg halvtimme.

MFF har två år i rad spelad 16-delsfinal i Europa League medan Granada är Europadebutanter. Gör det ändå Malmö till favoriter i enkelmötet nästa vecka?

– Favoriter – det är svårt att säga. Det är en match och allt kan hända, men spanska lag är alltid bra. De spelar bra fotboll. De slutade sjua och slog Barcelona förra säsongen. Det krävs en maxprestation, oavsett om vi är favoriter eller ej, säger Søren Rieks, som fastställde segern till 5–0.

"En jätte"

Lokomotiva Zagreb hade MFF i vilket fall som helst inga problem med att avfärda. Gästernas första och enda avslut på mål kom i den 88:e minuten.

– Det är enkelt att analysera den här matchen. Vi kan inte konkurrera med Malmö. De är ett mycket, mycket, mycket bättre lag än vad vi är, säger bortatränaren Goran Tomic.

ANNONS

– Det var som en jätte som spelade mot ett litet barn, fortsatte Tomic.

Närmast väntar ett allsvenskt toppmöte för serieledaren MFF när tabelltvåan Häcken på söndag kommer till Skåne. MFF är sex poäng före Hisingslaget (som har en match mindre spelad) och Elfsborg.

Daniel Kihlström/TT

Fakta: Europa League

Malmö FF är den enda svenska klubben som fortfarande har chansen att nå höstens Europa League-gruppspel.

I playoff väntar spanska Granada och precis som i övriga omgångar avgörs det i ett enkelmöte.

Matchen spelas den 2 oktober i Malmö.

Här är prispengarna klubbarna har och kan spela ihop i kvalet och vid avancemang till gruppspelet (avrundade summor):

Kvalomgång 1, Champions League (Djurgården): 2,9, miljoner kronor (280 000 euro).

Kvalomgång 1, Europa League (MFF): 2,5 miljoner kronor (240 000 euro).

Kvalomgång 2: 2,7 miljoner kronor (260 000 euro).

Kvalomgång 3: 2,9 miljoner kronor (280 000 euro).

Playoff (sista kvalsteget): 3,1 miljoner kronor (300 000 euro). Betalas endast ut till en klubb som förlorar i playoff. Vinnaren får dock behålla inspelade pengar i kvalomgång 1–3 till Champions League och Europa League.

Kvalificerat för gruppspel: 30,5 miljoner kronor (2,92 miljoner euro).

Vid ett lyckat kvalspel tillkommer eventuella prispengar för sportsliga framgångar i turneringen samt del av andra utbetalningar från Uefa.

Källa: Uefa.

ANNONS