Felix Monsén under VM i St Moritz. Arkivbild.
Felix Monsén under VM i St Moritz. Arkivbild.

Mer träning ska lyfta Monsén

VM-framgången gav inte bara ett höjt självförtroende utan även större resurser till den alpina fartsatsningen.

ANNONS
|

På lördag körs säsongens första störtlopp, i Lake Louise i Kanada, med Felix Monsén på plats som ende svensk.

Det blir en annorlunda fartpremiär för alpinherrarna eftersom det bara är 1,5 vecka sedan fransmannen David Poisson miste livet då han föll under ett träningsåk, for igenom säkerhetsnätet och krockade med ett träd. Flera alpinlandslagsåkare var med på träningen i Nakiska där olyckan skedde. Även Monsén.

- Jag vill inte kommentera händelsen av respekt för fransmännen, säger Monsén.

ANNONS

Han säger ändå att dödsolyckan inte påverkat hans egen syn på alpin fartåkning. Och nu ser han fram emot att tävlingssäsongen sätter i gång.

- Jag känner mig taggad på att få dra i gång och är självsäker i min åkning.

Comeback i fjol

Monsén var borta en hel säsong efter en knäskada och gjorde comeback till förra säsongen. 23-åringen slog sedan igenom på allvar när han i februari kom på 16:e plats i VM och låg bra med efter störtloppsdelen i kombinationstävlingen, men sedan körde ur i slalom. Han följde sedan upp med att ta världscuppoäng i både störtlopp och super-G i Kvitfjell.

- I och med att jag gjorde resultat i slutet på säsongen fick vi tilldelat lite mer resurser och pengar för att få till bättre fartträning. Vi har fått en serviceman till i år och vi har kunnat åka iväg på fler träningsläger, till exempel till Chile, säger han.

ANNONS

- Det var första gången jag var i Sydamerika på försäsongen och det var superbra träning där. I och med att det var natursnö kunde man testa och köra på nya skidor och fick också tävla tidigt på säsongen. Det var absolut en fördel att få åka dit.

Fick ett fartkvitto

Resultaten under våren gav honom också självförtroende.

- Under VM fick jag ett kvitto på att jag kan åka väldigt snabbt när jag väl får det att stämma. Och i Kvitfjell, då inte åkningen var suverän men jag ändå tog poäng, började jag inse att farten verkligen finns där.

TT: Vad hoppas du på den här säsongen?

- Att kunna ta poäng i världscupen och att kvalificera mig till OS. Det är de stora målen. Jag vill också kunna bibehålla en stabil åkning säsongen igenom, säger han.

ANNONS

Hur det blir med premiären återstår dock fortfarande att se.

TT
Fakta: Felix Monsén

Född: Den 6 november 1994.

Klubb: Åre.

Bor: Åre.

Meriter: 16 i VM 2017, 29 och 30 i världscuptävlingarna i störtlopp respektive super-G i Kvitfjell 2017.

Övrigt: Pappa Johan Monsén har varit alpinchef för svenska landslaget, lillebror Zack (20 år) tillhör också det svenska alpina fartlandslaget.

Fakta: Alpina fartlandslaget

Det är fyra åkare i den svenska alpina fartgruppen, förutom Felix Monsén hans lillebror Zack, Filip Platter och Olle Sundin. Felix Monsén har fått en egen plats till världscupen denna säsong. De övriga åkarna, plus Alexander Köll som gör en egen fartsatsning, kan få dela på Sveriges andra plats i störtlopp och super-G.

ANNONS