Martin Ponsiluoma tar OS-silver i masstarten

Martin Ponsiluoma fixade skidskytteherrarnas första OS-medalj.
En stark upphämtning i masstarten resulterade i ett silver.

ANNONS
|

Under OS i Pyeongchang var Ponsiluoma reserv och gjorde bara ett framträdande, 38:a i distansloppet. Nu har han, som blev sensationell VM-guldmedaljör i sprint förra året, tagit sin första OS-medalj.

"Idag tar han chansen"

En bedrift som är betydligt större än guldet i Pokljuka 2021, enligt tränaren Jean-Marc Chabloz.

– Martin har haft chansen på sprinten och på distansen och missade något skott för mycket och idag tar han chansen, säger Chabloz, som säger att han trodde på att det kunde bli medalj idag.

– Jag är så grymt stolt, det här är enormt.

Från startnummer 18, lite längre bak i startfältet, på skidskyttestadion i Zhangjiakou började Ponsiluoma tidigt att klättra. Trots en bom i första liggande skyttet gick han ut som 14:e, medan landsmannen Samuelsson då hade ledningen efter en felfri insats.

ANNONS

När Samuelsson kom in till det andra liggande skyttet var han trea, och med ännu ett fullt skytte kunde han åter gå ut på bronsplats. Ponsiluoma var också felfri och gick därefter ut på en sjätteplats.

I åkningen var Samuelsson, som tog ett OS-silver i Pyeongchang 2018, inte så snabb som vi är vana att se honom och han tappade placeringar.

Ponsiluoma lyckades komma ikapp sin landsman och när det var dags för det tredje skyttet – stående – hade han fjärdeplatsen medan Samuelsson var femma.

Ponsiluoma, som var felfri, gick ut på silverplats sex sekunder efter norske Johannes Thingnes Bø som dragit på sig en straffrunda – medan Samuelsson behöll femteplatsen med en bom.

Ohotad tvåa

Och i det sista skyttet fick Ponsiluoma superläget. Han åkte in som trea – men franske Quentin Fillon Maillet sköt bort sig och svensken kunde därmed trots en bom gå ut som tvåa med god marginal ned till fransmannen.

Ponsiluoma åkte därför ohotat in som tvåa efter Thingnes Bø.

Samuelsson, som kom in till sista skyttet som fyra, fick tre bom och gick miste om medaljchanserna. Han slutade elva.

Bronset fick norske Vetle Sjåstad Christiansen.

Fakta: Martin Ponsiluoma

Född: den 8 september 1995 i Östersund.

Bor: Östersund.

Klubb: Tullus.

Främsta meriter: OS-silver i masstart 2022. VM-guld i sprint, -silver i stafett och -brons i mixestafett på VM 2021, fyra individuella pallplatser i världscupen.

ANNONS