Nederländskan Lieke Martens i allsvenska Rosengård vill nå en framgång med sitt landslag under hemma-EM i Nederländerna.
Nederländskan Lieke Martens i allsvenska Rosengård vill nå en framgång med sitt landslag under hemma-EM i Nederländerna.

Martens: "Vill visa upp en kul fotboll"

När herrlandslaget är på dekis hoppas damlandslaget skapa fotbollshysteri. Inför slutsålda arenor vill Nederländerna göra hemma-EM till en framgång.

ANNONS
|

Tre VM-silver (1974, 1978, 2010), ett VM-brons (2014) och ett EM-guld (1988). Det nederländska herrlandslaget i fotboll har i decennier skördat stora framgångar och skapat storspelare som Johan Cruyff, Marco van Basten och Dennis Bergkamp. Landet missade dock EM i Frankrike ifjol och är i nuläget bara trea i kvalet till Rysslands-VM 2018 efter Sverige och Frankrike.

Kan damlandslaget skänka den fotbollstokiga nationen en ljusglimt i kommande EM på hemmaplan?

- Herrfotbollen är ju jättepopulär i Holland och landslaget har alltid varit med i toppen, även om det gått lite mindre bra den senaste tiden. Vi har ju fortfarande stora spelare, men vi vill inte jämföras med herrarna. Man jämför ju inte damer och herrar inom exempelvis tennis, säger Rosengårdsspelaren Lieke Martens, som ryktas vara på väg till Barcelona efter EM.

ANNONS

"Fantastiskt"

Intresset är stort för de "orangea lejoninnorna". Landslagets tre gruppspelsmatcher mot Norge (i Utrecht), Danmark (Rotterdam) och Belgien (Tilburg) är slutsålda.

- Fantastiskt, säger landslagsstjärnan Martens.

- Det kommer att bli speciellt och kul att spela på hemmaplan. Det märks att intresset är stort och media är mer intresserat. Laget har varit med i de största tv-kanalerna och på de bästa tv-tiderna. Det är verkligen kul att det skrivs mer och mer om oss.

Bollskickliga Martens är en av de största stjärnorna i den nederländska truppen och svarade för landets första historiska VM-mål när hon nätade i premiären mot Nya Zeeland 2015 i Kanada. Hon är född och uppvuxen i den lilla byn Nieuw-Bergen i södra Nederländerna, nära den tyska gränsen.

- Det är alltid fotboll som gällt för mig. När jag var liten var jag alltid med mina bröder. Så fort jag var klar med skolan skulle jag spela fotboll, säger Martens.

ANNONS

Vill visa upp damfotbollen

Martens gjorde A-landslagsdebut 2011. Två år innan nådde landslaget sin främsta framgång via semifinalplatsen i nationens första EM. Vid EM i Sverige 2013 slutade Nederländerna sist i gruppen och vid landets första VM 2015 blev det respass i åttondelsfinalen.

- Damfotbollen har blivit bättre och bättre även i Holland, och jag hoppas att vi kan visa att vi spelar en kul och bra fotboll. Vi vill visa att damfotboll generellt är kul att titta på, säger Martens.

TT: Vad säger du om gruppmotståndet i kommande EM?

- Norge är alltid tufft, men det är svåra matcher även mot Danmark och Belgien. Men vi har en stor tro på oss själva och vi hoppas att vi får en bra start som vi kan ta med oss vidare i turneringen, säger Lieke Martens.

TT
Fakta: Lieke Martens

Född: 16 december 1992 i Nieuw-Bergen.

Nationalitet: Nederländska.

Position: Mittfältare/anfallare.

Seniorklubbar: Heerenveen 2009–2010, VVV-Venlo 2010–2011, Standard Liège 2011–2012, Duisburg 2012–2014, Göteborg 2014–2015, Rosengård 2016–.

A-landskamper/mål: 73/29.

Fakta: Damfotboll i Nederländerna

2016 fanns det knappt 152000 registrerade flick- och damfotbollsspelare i Nederländerna. Fler än 2000 klubbar har ett eller fler flick- eller damlag i sin verksamhet,

Damlandslaget går under namnet "orangea lejoninnorna" och gjorde mästerskapsdebut internationellt 2009 i EM, som slutade med en semifinalplats. Sedan dess har landslaget deltagit i EM 2013 (ut i gruppen) och VM 2015 (åttondelsfinal). Som värdnation är Nederländerna direktkvalificerat till EM 2017. Landets U19-landslag vann EM 2014 och nådde EM-semifinal i fjol.

Efter tre år med en gemensam högsta liga med belgiska lag finns det sedan säsongen 2015–2016 en Eredivise även för damer. I nuläget består den av åtta klubbar: ADO Den Haag, Achilles'29 Groesbeek, Ajax, Heerenveen, PEC Zwolle, PSV Eindhoven, FC Twente och Telstar VVNH Velsen.

ANNONS