Avancemang till semifinal skulle betyda mycket för nederländsk damfotboll, menar Lieke Martens.
Avancemang till semifinal skulle betyda mycket för nederländsk damfotboll, menar Lieke Martens.

Martens och Nederländerna bryter ny mark

Det nederländska landslaget har lyckats charma ett land som hittills inte brytt sig så mycket om kvinnor som spelar fotboll. Med vind i ryggen hoppas de nu även blåsa förbi Sverige i kvartsfinalen.

ANNONS
|

Ett mästerskap på hemmaplan kan betyda mycket. För Martens och de övriga nederländska spelarna har det inneburit en ny publik, att folk faktiskt ser vad de gör.

Lagets matcher har hittills varit slutsålda, och tv-sändningarna har lockat rekordpublik.

- Vi blir mer igenkända. När vi går någonstans nu så frågar folk ibland om jag är Lieke. Det är nytt för oss, vi är inte vana. Men det är kul och vi vill verkligen visa vad vi kan, hur bra vi kan spela, säger den 24-åriga anfallaren.

ANNONS

Flyttar efter EM

Svaren kommer på flytande svenska, efter tre och ett halvt år i Göteborg och Rosengård. Efter mästerskapet – när det nu tar slut för laget – åker hon tillbaka till Malmö, men bara för att tömma sin lägenhet. Sedan ska hon flytta till storsatsande Barcelona som var i semifinal i Champions League i våras. De har värvat in flera namnkunniga spelare inför nästa säsong och har siktet inställt på Europatoppen.

Det är ett steg som flera framstående nederländska fotbollsprofiler, som Johan Cruyff, Rinus Michels, Frank de Boer och Patrick Kluivert, gjort tidigare.

- Det finns en speciell koppling, alla vet det. Jag är också första kvinnan som ska spela i Barcelona så här i Holland är det speciellt. Jag är väldigt glad, men jag kommer aldrig glömma Sverige, säger Martens.

Full pott

Damfotbollen i Nederländerna har tagit stora kliv under Martens karriär. Landslaget var med i EM första gången 2009 och sågs med sina snabba spelare, varav många varit i damallsvenskan, i flera år som en utmanare till de mer etablerade toppnationerna.

ANNONS

Nu har de tagit klivet upp på samma nivå. I Algarve Cup i mars slog Nederländerna Sverige med 1–0, och nu i EM vann de grupp A efter tre raka segrar, mot Norge (1–0), Danmark (1–0) och Belgien (2–1).

- Man ser verkligen att hela laget har blivit bättre fotbollsspelare. Många har åkt utomlands och spelar i England, Frankrike. Det är många som inte är kvar i Holland. Varje gång jag kommer tillbaka till landslaget känner jag att vi har växt som lag och individuellt. Det är bra för oss.

- Vi har bra känsla i laget, vi har självförtroende. Vi hade inte förväntat oss att vi skulle ha nio poäng efter tre matcher, så det är bra. Men vi har ingenting nu, vi vill komma vidare också. Till semifinal.

Satsar framåt

Mötet med Sverige blir speciellt för Lieke Martens. Hon har via svenska medier på nätet noterat att förbundskaptenen Pia Sundhage gärna vill skjuta över favoritskapet på Nederländerna, men själv ser hon styrkeförhållandet som jämnt.

ANNONS

- Om vi spelar för långsamt vet vi att Sverige är bra organiserat, att de har en bra defensiv. Vi måste göra det snabbt – omställningar, spela snabbt framåt. Vi förväntar oss att de ska spela defensivt, säger hon.

- Vi hade inte en lätt grupp så vi kunde inte vila spelare som Sverige har gjort. Det har varit annorlunda för oss. Men vi har en bra känsla i laget och vi vill ta ett steg till. Vi känner att vi har chansen nu och vi vill ta den.

Zeist, TT:s utsända
Fakta: Lieke Martens

Född: 16 december 1992 i Nieuw-Bergen.

Nationalitet: Nederländska.

Position: Mittfältare/anfallare.

Seniorklubbar: Heerenveen 2009–2010, VVV-Venlo 2010–2011, Standard Liège 2011–2012, Duisburg 2012–2014, Göteborg 2014–2015, Rosengård 2016–2017, Barcelona 2017–.

A-landskamper/mål: 77/31.

Fakta: Damfotboll i Nederländerna

2016 fanns det knappt 152 000 registrerade flick- och damfotbollsspelare i Nederländerna. Fler än 2 000 klubbar har ett eller fler flick- eller damlag i sin verksamhet,

Damlandslaget går under namnet "orangea lejoninnorna" och gjorde mästerskapsdebut internationellt 2009 i EM, som slutade med en semifinalplats. Sedan dess har landslaget deltagit i EM 2013 (ut i gruppen) och VM 2015 (åttondelsfinal). Som värdnation är Nederländerna direktkvalificerat till EM 2017. Landets U19-landslag vann EM 2014 och nådde EM-semifinal i fjol.

Efter tre år med en gemensam högsta liga med belgiska lag finns det sedan säsongen 2015–2016 en Eredivise även för damer. I nuläget består den av åtta klubbar: ADO Den Haag, Achilles'29 Groesbeek, Ajax, Heerenveen, PEC Zwolle, PSV Eindhoven, FC Twente och Telstar VVNH Velsen.

ANNONS