Sveriges Sofia Jakobsson hade möjligheten att få göra mål i sin comeback i landslaget. Varken hon eller någon annan på plan lyckades dock göra mål i Bordeaux.
Sveriges Sofia Jakobsson hade möjligheten att få göra mål i sin comeback i landslaget. Varken hon eller någon annan på plan lyckades dock göra mål i Bordeaux.

Mållöst i årets sista landskamp

På landslagets pluskonto i årets sista landskamp hamnar en defensiv som stod emot allt. Värre var det framåt. Sverige brände några riktigt vassa chanser i 0–0-mötet med Frankrike i Bordeaux.

ANNONS
|

Landslaget har ännu inte släppt in en boll under Peter Gerhardssons 270 matchminuter som förbundskapten. Med ett motstånd som Frankrike var det givet att försvarsarbetet skulle sättas på prov. Det gick på det stora hela galant.

- Det var en fysiskt krävande match mot ett av världens bästa lag. Vi visar att vi kan mäta oss mot dem. Det var tufft men roligt, sade Kosovare Asllani till C More efter ännu en hållen nolla för landslaget.

ANNONS

Men offensivt finns mer att önska.

Möjligheter saknades inte på Stade Chaban-Delmas, men det här var inte Sofia Jakobssons och Stina Blackstenius kväll som avslutare.

Jakobsson var inte långt borta från en drömstart i sin första landskamp efter den långa frånvaron på grund av korsbandsskadan i vintras. Hon tog sig elegant förbi Marion Torrent, lagkompisen från Montpellier, på vänsterkanten och spelade in till Blackstenius, ännu en av lagkamraterna i den sydfranska klubben.

Rejäl snedträff

Blackstenius hade tid och möjlighet att hålla sig kall, men i ivern att trycka in sitt sjätte landslagsmål kom hon fel till bollen och fick rejäl snedträff. Minuten senare fick hon en ny chans, men nicken gick rakt på Karima Benameur.

Förbundskaptenen Peter Gerhardsson giv med tre anfallare framför fyra mittfältare verkade överraska Frankrike. De första tio minuterna var riktigt starka och det mesta offensivt handlade det om Jakobsson och Blackstenius.

Men när Frankrike, efter en vinglig och tveksam start, fick fart både på benen och passningarna sattes 3–4–3-modellen under tryck. Fransyskorna utnyttjade det numerära överläget på mittfältet och trebacklinjen med Amanda Ilestedt, Linda Sembrant, Magdalena Eriksson hamnade i svåra situationer.

Det var lite för mycket undanrensningar och, i panik, bortslagna bollar för att det skulle tryggt ut. Men det mesta stoppades – och det som inte bröts, blockerades eller slarvades bort av hemmalaget tog Hedvig Lindahl hand om i sin 145:e landskamp.

ANNONS

Seger klev av

Den mest betydande räddningen var när hon tippade Kadidiatou Dianis distansskott över ribban sedan Caroline Seger slagit en galen passning.

Kort senare vred sig Seger i plågor efter en duell. Hon tog sig åt högerknäet, haltade av planen men återkom omgående, bara för att kliva av i halvtid och ersättas av Julia Roddar. 178 landskamper byttes mot Roddars andra.

Blackstenius hade fortsatt inte marginalerna med sig. Precis när hon skulle sätta bredsidan till ett utmärkt, fritt läge, fläkte sig Griedge Mbock Bathy och bröt till hörna.

Frankrike skapade nytt tryck, matchen öppnade sig, bjöd på mer åt båda håll och plötsligt serverades Sofia Jakobsson på ett friläge. Ett skarpare avslut och det hade blivit en fulländad kväll i comebacken. Nu sköt hon mitt på Benameur.

Likväl var det en klart godkänd insats av Sverige även enligt förbundskapten Peter Gerhardsson.

- Det var många saker som var helt okej. Vi ville ha lite mer defensiv balans och jag tycker inte att Frankrike skapade så mycket. Vi är väldigt giftiga i våra omställningar och har kanske de vassaste målchanserna sett över 90 minuter, sade Gerhardsson till C More.

ANNONS
Bordeaux, TT:s utsände
Fakta: Klara landskamper 2018

21 januari: Sydafrika-Sverige (landskamp)

5 april: Ungern-Sverige (VM-kval)

7 juni: Sverige-Kroatien (VM-kval)

12 juni: Ukraina-Sverige (VM-kval)

30 augusti: Sverige-Ukraina (VM-kval)

4 september: Danmark-Sverige (VM-kval)

ANNONS