Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sveriges Mikael Lustig och Andreas Granqvist jublar efter slutsignalen i måndagens avgörande VM-kvalmatch mot Italien.

Lustigs svordom: "Del av grabbig jargong"

"Jävla fittor" skrek Mikael Lustig om de italienska fansen. Utbrottet har förklarats med ilska och adrenalin. Men svordomar som "fittor" speglar också en nedvärderande syn på kvinnor som fortfarande är vanlig i omklädningsrum, enligt organisationen Locker room talk.

- Det är klart att man kan bli förbannad och det får man vara, men man kan uttrycka sig på många olika sätt när man tycker att något är jobbigt. Och det här är ett alternativ som jag inte skulle rekommendera, säger organisationens ordförande Shanga Aziz till TT.

Lustigs ilska efter att de italienska fansen buade och visslade under den svenska nationalsången fångades upp av tv-kameran som panorerade längs den uppradade svenska startelvan. "Jävla fittor är de!" hördes försvarspelaren tydligt skrika.

- Jag blev taggad och förbannad, och det kanske var bra, sade Lustig i en intervju med Expressen efter matchen.

"Påverkar värderingar"

När förbundskapten Janne Andersson i dag fick frågan om vad han anser om Lustigs utbrott konstaterade han att det kom i "stridens hetta och med adrenalinpåslag". Men han tillade att det inte var något bra ordval.

Shanga Aziz tycker att det är viktigt att inte peka ut enskilda personer, utan i stället lyfta frågan om nedvärderande språkbruk till en högre nivå.

- Så här uttrycker sig killar tyvärr ganska många gångar, framför allt i omklädningsrum. Men även på andra håll, det finns överallt bland grabbar. Det handlar om en nedvärderande syn på kvinnor rent allmänt som finns i förväntningarna på hur vi killar ska bete oss, säger han, och preciserar varför han anser att språkbruk är en viktig fråga:

- Nedvärderande snack leder också till att man normaliserar sådana värderingar.

"Ansvar som förebild"

Den ideella organisationen Locker room talk försöker motverka sådan jargong i omklädningsrum genom att utbilda pojkar mellan 10 och 14 år, med målet att främja jämställdhet. Shanga Aziz lyfter fram att de killar han möter påverkas av sina förebilder.

- Alla killar har ett ansvar gentemot de yngre grabbarna, de ser upp till de äldre.

Det håller Andreas Jansson, kommunikationschef på Svenska fotbollförbundet, med om.

- Det är inte lämpligt att uttrycka sig så (som Lustig) som förebild. Och det vet jag att den här spelaren är medveten om. Sen kan alla göra misstag, säger han.

"Ingen landslagsjargong"

Andreas Jansson upplever inte att ordvalet är del av en allmän jargong i eller omkring landslaget.

TT: Vad gör SvFF för att motverka sådant på andra håll i Fotbollssverige?

- Det handlar om att jobba med tydligt värderingsarbete i hela fotbollsrörelsen. Sedan måste de enskilda föreningarna jobba med de här frågorna i sin verksamhet, och det görs på många sätt. Från vårt håll handlar det om att inspirera och uppmuntra sådana insatser och initiativ, säger Andreas Jansson, och ger förbundets kampanj "Alla är olika – olika är bra" som exempel.