Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Svenskt jubel i Borås.

Lugnt för rekord-Lindahl när Sverige vann

Hedvig Lindahl höll nollan när Sverige överlägset slog Ungern med 5–0 i VM-kvalet. Samtidigt blev hon historisk. Det var hennes 144:e landskamp och därmed är hon Sveriges mesta landslagsmålvakt genom tiderna.

Regnet öste ner över Borås arena när Sverige spelade sin andra VM-kvalmatch, förbundskapten Peter Gerhardssons första hemmalandskamp sedan han tog över rodret i somras. Trots vädret fanns det många ljuspunkter.

- Med vatten på konstgräs handlade det om blixtfotboll. Men jag är nöjd med attityden, jag är nöjd med målen, säger Gerhardsson.

För rekord-Lindahl, som debuterade i landslaget 2002, blev det en lugn kväll. En kort bakåtpass av Linda Sembrant höll på att ställa till det men med en benparad kunde Lindahl avvärja.

- Hon var farligast i dag. Men det gav mig chansen att göra något viktigt också, säger Hedvig Lindahl med ett leende.

Rekordet som hon övertar från Thomas Ravelli vill hon tona ner – lite.

- Jag är tacksam och glad och stolt, samtidigt som jag känner lite med Ravelli som förlorar det. För de spelade säkerligen inte lika många matcher som vi gör nu för tiden, säger Lindahl.

Sverige dominerade från första minuten. Långa perioder kom inte ungerskorna över mittlinjen. Sverige gjorde sin främsta offensiva halvlek under 2017 och radade upp chanser.

Lina Hurtig inledde målskyttet med en ohotad nick i 14:e minuten.

Fischer satte tvåan

När Sverige fick hörna i den tjugonde gick Hedvig Lindahl upp mot mittlinjen och satte i gång publiken som om det handlade om höjdhopp i friidrotts-VM. Till taktfasta applåder från 5 563 åskådare drog Nilla Fischer in andrabollen och Sverige hade 2–0.

- Jag tror det är roligt för publiken och det blir rolig stämning. Men i dag var det en bonus att man kunde hålla sig själv varm också. För regnet och kylan var det värsta jag varit med om. Jag trodde jag skulle dö, säger Lindahl om rollen som hejaklacksledare.

Kosovare Asllani gjorde 3–0 på en elegant volley efter hörna innan Caroline Seger chippade in 4–0 sedan Stina Blackstenius kämpat ner två försvarare framför henne.

Men det hade kunnat vara både fem och sex mål redan före paus. Blackstenius missade två frilägen från nära håll och Marija Banusic sköt utanför från en position mitt i straffområdet.

Andra halvlek inleddes starkt och Kosovare Asllani ökade på till 5–0 genom att förlänga en frispark med huvudet.

- En bra frispark från Marija. Jag bara springer in och nickskarvar. Det var oplanerat. Jag ska egentligen inte vara där på fasta situationer, säger Kosovare Asllani.

Samuelsson skadad

Men sedan kom spelet av sig och Sverige bevakade sin ledning. Noteras kan att Julia Roddar fick göra landslagsdebut.

Förbundskapten Peter Gerhardsson öste beröm över Hedvig Lindahl efter matchen.

- En enormt passionerad spelare som hela tiden vill utvecklas. Hon är väldigt drivande i och runt våra träningar. Det personifierar henne och det är skälet till att hon står här i dag med rekordet.

Smolk i glädjebägaren var att Jessica Samuelsson fick rullas ut på bår i slutminuterna med en befarad fotledsskada. Enligt landslagsläkaren Houman Ebrahimi ska Samuelsson röntgas senare under kvällen.

Sverige har i och med segern full pott efter två matcher. Nästa match i VM-kvalet spelas även den mot Ungern, den 5 april på bortaplan.