Lovisa Lindh, svensk rekordhållare på både 800 och 1 000 meter.
Lovisa Lindh, svensk rekordhållare på både 800 och 1 000 meter.

Lindh sugen på fler rekord

Det blev svenskt rekord i torsdags och mycket talar för ett till i Göteborgs GP. Lovisa Lindh är i rekordform – trots att hon inte ska vara som bäst förrän på VM.

ANNONS
|

Friidrotts-VM i London om en månad är det stora målet för säsongen för Lovisa Lindh. Men ett delmål klarade hon, till slut, av redan i Diamond League-galan i Lausanne i torsdags. Efter att ha varit nära gång på gång satte hon äntligen svenskt rekord på 800 meter.

- Jag sade lite efter förra sommaren att det kanske inte gjorde så mycket att jag inte knep det redan då, för det har varit en väldigt bra morot för mig under träningen under hösten, vintern och våren, säger hon.

ANNONS

- Så jo, jag har väl jagat det lite grann, det var väldigt skönt att få det slaget så här tidigt på året.

Att Abeba Aregawis rekord förr eller senare skulle falla är ingen överraskning. Lovisa Lindh var nära redan i fjol och när säsongsinledningen bjöd på ett lopp som var bara tre hundradelar från rekordet var det väl egentligen bara en tidsfråga.

Det nya svenska rekordet lyder 1.58,77 – nästan en halvsekund under den tidigare noteringen.

Många snabba

Tanken är dessutom att det ska bli ännu bättre fram till VM i London. Till skillnad från i fjol, då Lindh hade satsat det mesta av krutet på att bli så bra som möjligt redan till EM i början av sommaren, ska den riktiga formtoppen inte infinna sig förrän i augusti.

- Förra året var lite speciellt, eftersom vi formtoppade redan till EM. Men vi lyckades ju fixa till det till OS ändå, säger Lovisa Lindh, som fyllde 26 i söndags.

ANNONS

Samtidigt gav rekordloppet i Lausanne besked om att det är en liten bit kvar till den absoluta världseliten.

- Ja, det är stenhård konkurrens i världen. Det ser man när jag slog svenskt rekord, men ändå var sexa i det loppet. Det är väldigt många som springer väldigt fort, säger Lindh.

- Men jag tar med mig att jag brukar vara i mitt livs form när jag kommer till mästerskapen.

Nytt försök

Redan på tisdagskvällen gör hon dock ett nytt rekordförsök – mot sitt eget svenska rekord på den några udda distansen 1000 meter i Göteborgs GP. I fjol sprang hon på 2.36,04 – en tid som inte alls känns omöjlig ett år senare.

- Jag kan inte lova något förstås, men det vore väl dumt att sikta på något annat säger hon.

ANNONS

- Det finns alltid yttre omständigheter som påverkar, men formen borde ju finnas där i alla fall.

Utöver Lovisa Lindhs attack på sitt eget svenska rekord bjuder Göteborgs GP på ytterligare en nybliven svensk rekordhållare, Michaela Meijer i stav. Dessutom gör Khaddi Sagnia ett nytt försök att nå den officiella VM-kvalgränsen i längdhopp.

TT
Fakta: Lovisa Lindhs utveckling

800-meterslöparen Lovisa Lindh hade ett personbästa på 2.01,73 för drygt ett år sedan, men har sedan dess kapat 2,5 sekunder, tagit EM-brons och varit i OS-semifinal. Så här har hennes personbästa förändrats det senaste dryga året:

Bislettgalan i Oslo, juni 2016: 2.00,51.

EM i Amstersdam, final, juli 2016: 2.00,37.

OS i Rio, försök, augusti 2016: 2.00,04.

OS i Rio, semifinal, augusti, 2016: 1.59,41.

Bislettgalan i Oslo, juni 2017: 1.59,23.

Diamond League i Lausanne, juli 2017: 1.58,77.

ANNONS