Hedvig Lindahl är nöjd med damlandslagsspelarnas nya avtal med förbundet.
Hedvig Lindahl är nöjd med damlandslagsspelarnas nya avtal med förbundet.

Lindahl om damavtalet: "Just nu är vi nöjda"

Svenska Fotbollförbundet kom överens med damlandslagsspelarna om ett nytt avtal. Därmed avvärjdes hotet om bojkott av Fotbollsgalan – men diskussionen om ersättningarna fortsätter.

ANNONS
|

Landslagschefen Marika Domanski Lyfors tyckte att bojkotthotet var onödigt.

Lennart Johansson, före detta ordförande i Uefa, sade inför galan till Expressen att han inte anser att damerna ska ha lika stor ersättning som herrarna.

- Var och en får så klart ha sin åsikt och det är inte konstigt att dem vi fajtas med tycker att det är onödigt. I vår värld var det ett sätt att markera. Med facit i hand kan man kanske säga att det var rätt. Det var ett gemensamt beslut och med en positiv utgång, säger landslagskaptenen Caroline Seger till TT på Fotbollsgalan.

ANNONS

"Det duger"

Ingen av parterna vill kommentera innehållet i avtalet. Därmed går det inte att säga hur "jämställt" det är.

- Damerna har ett bra avtal som de är nöjda med, säger Rose-Marie Frebran, en av tre kvinnor i Svenska Fotbollförbundets styrelse.

TT: Om damernas avtal är lika bra som herrarnas, vore det inte då positivt att gå ut med det?

- Jag tycker att det duger med att damlaget är nöjda med avtalet som de fått. Det är huvudsaken.

TT: Ur ett jämställdhetsperspektiv skulle man kunna resonera att det inte duger?

- Det är klart att det finns skillnader. Till exempel har damerna många fler samlingsdagar under ett år än vad herrarna har så allt är inte lika. Damerna är nöjda och det är bra.

ANNONS

"Börjar koka"

Frågan om damernas ersättningsnivåer har drivits av spelarna i flera länder, bland annat i USA, Nederländerna och Danmark.

I Danmark resulterade tvisten i att VM-kvalmatchen mot Sverige tidigare i höst ställdes in.

Hedvig Lindahl är nöjd med det nya avtalet men vill inte säga att damspelare i allmänhet får det de förtjänar.

- Det är en jättesvår fråga. Jag tycker att det är bra att det börjar koka runtom i damfotbollsvärlden. Sedan damspelare fick möjligheten att vara delaktiga i den internationella spelarföreningen upplever jag att det har hänt grejer.

- På ett sätt är det väl bra att det krävs mer av förbunden så att de i sin tur kräver mer av Fifa (Internationella fotbollsförbundet) och Uefa (Europeiska fotbollsförbundet). Det är där de stora förändringarna behöver ske för att det ska jämnas ut, säger hon.

Caroline Seger är nöjd med steget som tagits i Sverige.

ANNONS

- Vi blev hörda, vi blev sedda och vi är nöjda. Vårt mål var att få till en förändring och där har vi lyckats, säger hon.

TT
ANNONS