Hittat bollträffen. Johanna Larsson är tillbaka i gott slag och hoppas göra avtryck som debutant i WTA-slutspelet tillsammans med dubbelpartnern Kiki Bertens. Arkivbild.
Hittat bollträffen. Johanna Larsson är tillbaka i gott slag och hoppas göra avtryck som debutant i WTA-slutspelet tillsammans med dubbelpartnern Kiki Bertens. Arkivbild.

Larsson: "Oerhört stort inom tennisen"

Jakten är över. Efter en tuff första halva av säsongen har Johanna Larsson hittat formen lagom till en av karriärens höjdpunkter: WTA-slutspelet i dubbel.

ANNONS
|

Säsongen har haft två sidor för Sveriges bästa tennisspelare. Sjukdomar och skador i början av året gjorde att hon direkt hamnade på minus. På singelrankningen har svenskan tappat från personbästat i fjol (45:a) till 80:e plats.

- Jag piggnade egentligen inte till förrän i Paris (Franska mästerskapen). Man har inte råd att ge bort så många månader för att ha en bra säsong. Jag fick jaga direkt från början och är egentligen ganska nöjd att jag ligger där jag ligger när säsongen kommer mot sitt slut. Ett oerhört tungt år att bara ta sig till tennisbanan, säger hon.

ANNONS

Men om singeln gett ett tungt sinne har dubbeln fått henne att slappna av. Tillsammans med Kiki Bertens, dubbelpartnern sedan 2013, har hon vunnit fyra titlar och nått WTA-slutspelet.

Dubbeln avslappnande

- Vi har väldigt kul på banan. Sedan tror jag också att vi båda har haft lite mer fokus på singelspelet, vilket har gjort att vi har kunnat spela dubbeln väldigt avslappnat.

Två raka dubbeltitlar, i Linz och Seoul, och en formtopp för Larsson i singel har byggt upp självförtroendet.

- De sista två veckorna har jag spelat riktigt bra. Jag har haft väldigt bra träff och kunnat svinga på. Det har känts stabilt och det gör att man tar slag man annars inte vågar. Jag har kunnat driva min motståndare bra både med kross och rakt från alla lägen i banan.

En inställning hon tar med sig in i WTA-slutspelet som debutant och lägst seedad.

ANNONS

- Det är bara att slå ur underläge och inte hålla igen. När man börjar spela på säkerhet i såna här matcher tror jag inte man blir vinnaren i slutändan.

Först väntar australiska paret Casey Dellacqua/Ashleigh Barty på fredag.

- Vi är i kvarten nu och det är tre vinster till att vinna titeln. Ingenting är omöjligt.

"Största förutom OS"

Larssons är första svenska på 30 år att spela WTA-slutspelet. Den senaste var Catarina Lindqvist, i singel.

- Det är roligt att jag har tagit mig hit. Att det lyfts av svensk media och att man får den publicitet man förtjänar. Det här är oerhört stort inom tennisen. Att ta sig hit är det absolut största förutom OS. Det hoppas jag att folk förstår där ute i tv-sofforna.

ANNONS

29-åriga Larsson har spelat på samtliga centercourts i grand slam, medverkat i OS, och nu läggs WTA-slutspelet till upplevelserna på touren sedan proffsdebuten 2006.

- Jättekul att spela på en ny stor arena och uppleva det här. Sedan vi kom hit har vi bara blivit positivt överraskade. Det här är verkligen ”top notch” – det blir inte bättre än så här. Det ger en morot att kämpa vidare och ta sig hit igen.

TT
Fakta: WTA-slutspelet

De åtta bästa singelspelarna och de åtta bästa dubbelparen kvalificeras för WTA-slutspelet i Singapore.

Singelturneringen spelas med två gruppspel följt av semifinaler. Dubbelturneringen inleder med kvartsfinalspel.

Första upplagan spelades 1972 i singel i Boca Raton, USA. Året efter kom dubbeln med på programmet.

Regerande mästare är Dominia Cibulkova, Slovakien, i singel och Jekaterina Makarova och Jelena Vesnina, Ryssland, i dubbel.

De totala prispengarna är motsvarande 57,5 miljoner svenska kronor. Största delen av summan går till singelspelarna.

I dubbeln delar mästarparet på 4,1 miljoner kr och finalförlorarna på 2,1 miljoner. Vinst i semifinalen ger 1,3 miljoner och seger i kvartsfinal 650000.

Underlaget är hardcourt. Spelplatsen är Singapore för fjärde året i rad.

ANNONS