Johanna Rytting Kaneryd byter Djurgården mot seriekonkurrenten Rosengård till nästa säsong. Arkivbild.
Johanna Rytting Kaneryd byter Djurgården mot seriekonkurrenten Rosengård till nästa säsong. Arkivbild.

Landslagsspelare går till Rosengård

Landslagsspelaren Johanna Rytting Kaneryd, 20, lämnar Djurgården för den allsvenska konkurrenten Rosengård.

ANNONS
|

I tisdags blev det klart att Rosengård, som för andra året i rad får nöja sig med en andraplats i allsvenskan, nästa säsong tränas av den nygamle guldtränaren (2013) Jonas Eidevall. Nu är även det första nyförvärvet klart. Djurgårdsmittfältaren Johanna Rytting Kaneryd, 20, har skrivit på ett tvåårskontrakt.

"En jättebra värvning"

- När vi har släppt Marta och Martens (Lieke) under året tycker jag att vi har saknat en spelare med speed, som kan utmana och slå sin spelare. Och Johanna passar perfekt in på de kriterierna. Det är en jättebra värvning för oss och hon är ung också. Vi hoppas att det kan locka fler spelare till FC Rosengård, säger Therese Sjögran, Rosengårds sportchef, till TT.

ANNONS

Under de senaste åren har Rosengård värvat mer rutinerade spelare som exempelvis landslagsduon Caroline Seger, 32, och Lotta Schelin, 33, samt den tyska anfallaren Anja Mittag, 32.

- Så är det ju och man måste hitta en balans. Jag har hela tiden vidhållit att jag kommer att värva spelare för kvaliteter och inte ålder, och det kommer vi att fortsätta med att göra, säger Sjögran.

Johanna Rytting Kaneryd togs ut i nye förbundskaptenen Peter Gerhardssons första trupp inför VM-kvalet mot Kroatien och var även med i den senaste landslagssamlingen, men hon har ännu inte fått göra debut i en A-landskamp.

"Jag känner mig stolt och glad över att ha skrivit på för FC Rosengård. Det ska bli otroligt motiverande och utvecklande att få träna med de bästa i Sverige", säger 20-åringen i ett pressmeddelande från Malmöklubben.

Asante lämnar

Sjögran uppger även att den engelska mittbacken Anita Asante inte kommer erbjudas ett nytt kontrakt. Sedan tidigare är det klart att ytterbacken Lina Nilsson lägger av efter säsongen och att den kanadensiska landslagsmålvakten Erin McLeod lämnar klubben. Det gör även Ella Masar McLeod, Rosengårds främste målskytt i allsvenskan i år.

ANNONS

- Vi behöver en ytterback och en forward till för att bredda truppen lite med tanke på att vi har varit så tunna i år, säger Therese Sjögran.

TT
Fakta: Johanna Rytting Kaneryd

Född: 12 februari 1997.

Position: Mittfältare.

Klubbar: Forsby FF –2013, Tyresö FF 2014, Älta IF 2014–2015, Djurgården 2016–2017, Rosengård 2018–.

Allsvenska matcher/mål: 46/5.

Landskamper, U23: 5. U19: 11. U17: 5.

Övriga meriter: Utsedd till Årets genombrott på Fotbollsgalan 2016.

Aktuell: Lämnar Djurgården för den allsvenska konkurrenten Rosengård efter säsongen.

ANNONS