Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pekar ut vägen mot EM-succé? Pia Sundhage under måndagens träning.

Landslaget samlat – EM-elvan tar form

Landslaget är samlat. Och med två veckor kvar till EM-premiären mot Tyskland börjar den svenska startelvan ta form. Det enda tydliga frågetecknet är fortsatt vem som ska spela bredvid Lotta Schelin.

Samma hotell. Samma Hisingen.

Det är ingen slump att det svenska fotbollslandslaget har valt att ladda upp i Göteborg inför fotbolls-EM i Nederländerna.

Det var här landslaget hade sin bas under hemma-EM för fyra år sedan, när man tog brons.

- Jag är glad att vi är här. Det här är en liten del i att vi vill göra bra saker igen. Jag tror att några av oss, när vi kommer in i hotellrummen eller i matsalen, känner igen sig. "Kommer du ihåg?" var det första vi sade när vi kom in här. Och det är en bra känsla, säger Pia Sundhage.

Hemma bäst

Spelarna tycks också trivas. Lotta Schelin är uppvuxen i Göteborg och en av åtta spelare i årets EM-trupp som också var med 2013.

- Det är jättesköna minnen. 2013 var helt fantastiskt, EM på hemmaplan. Jag tror att alla har en go' känsla härifrån. 2014 var vi också här på VM-kvalet och då vann vi också. Det är egentligen bara väldigt mycket positivt, säger Lotta Schelin.

En annan som var med för fyra år sedan är Kosovare Asllani.

- Det är lite speciellt att komma tillbaka till det här hotellet och de här träningsplanerna. Det är lite samma känsla som inför EM 2013. Det känns väldigt bra, säger Kosovare Asllani.

Måndagens träning på BK Häckens för dagen snålblåsiga anläggning markerade starten på en veckas landslagsläger som avslutas med EM-genrepet mot Mexiko i Falkenberg på lördag.

Det är den här veckan som de sista pusselbitarna ska falla på plats inför premiären mot Tyskland den 17 juli. Framför allt vill Pia Sundhage se att alla spelare håller sig friska. Men också att det är bra intensitet på träningarna.

"Bra att det smäller"

- Det får gärna smälla lite. Det är väldigt, väldigt bra att det smäller. Det är bra att man inte är för försiktig, då blir jag bara nervös.

En svensk EM-startelva ska också spelas samman. Och om nu inte Pia Sundhage medvetet försöker trolla bort journalister och motståndare – omöjligt är det givetvis inte – är det elva väntade namn som just nu ligger närmast att starta mot Mexiko.

Försvarslinjen framför självskrivna målvakten Hedvig Lindahl lär bestå av ett mittlås med Nilla Fischer och Linda Sembrant, flankerat av Jessica Samuelsson och Jonna Andersson.

Att någon ska kunna flytta på någon i mittfältskvartetten Kosovare Asllani, Caroline Seger, Lisa Dahlkvist och Olivia Schough är inte heller troligt.

Tre om platsen

Frågetecknet är detsamma som tidigare: Vem ska spela med Lotta Schelin?

- Just nu har Lotta steget, hon är bra. Ingen är given men tittar man på hur hon har spelat så är hon med i en startelva, säger Pia Sundhage.

På måndagens träning startade Fridolina Rolfö bredvid Schelin, men både Mimmi Larsson och Stina Blackstenius bytte av Bayern München-proffset på topp. Något tydligt anfallspar likt Schelin–Asllani från EM för fyra år sedan kanske det inte ens blir.

- Antingen konstaterar vi att vi har flera olika anfallspar eller så försöker vi hitta något som vi gjorde 2013 med "Kosse" och Lotta. Men jag är inte helt säker på att vi behöver det, säger Pia Sundhage.