Förbundskapten Peter Gerhardsson under onsdagens träning på Kamratgården i Göteborg. Fredagens VM-kvalmatch i fotboll mellan Sverige och Danmark ställs in, men båda landslagen fortsatte att träna som att den skulle bli av.
Förbundskapten Peter Gerhardsson under onsdagens träning på Kamratgården i Göteborg. Fredagens VM-kvalmatch i fotboll mellan Sverige och Danmark ställs in, men båda landslagen fortsatte att träna som att den skulle bli av.

Lagen hoppades in i det sista på spel

Både de svenska och de danska spelarna hade fullt fokus på matchen som inte ska spelas. Strax före 21 på onsdagskvällen kom det definitiva beskedet att fredagens VM-kval ställs in.

ANNONS
|

Danmarks fotbollsförbund sade tidigt på onsdagen att matchen ställs in. Men det svenska landslaget tänkte inte ge upp VM-kvalmötet innan det verkligen var kört, det vill säga 24 timmar före tänkt avspark.

- Det finns ju regler, så klockan 18.15 i morgon (läs: torsdag) får vi ett definitivt besked. Fram till dess måste vi förbereda oss hundra procent på att det blir match, allt annat vore oproffsigt från vår sida, sade Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson.

ANNONS

Tillbaka i träning

På onsdagen tränade Sverige för fullt på ett kyligt Kamratgården i Göteborg. Till och med lagkaptenen Caroline Seger fanns med efter att ha stått över tidigare under veckan på grund av en förkylning.

Att helt fokusera på träningen var dock svårt med tanke på den eskalerade konflikten i Danmark.

- Det är oundvikligt så klart, man är ju inte helt blank så att man inte funderar. Å andra sidan, om vi nu funderar mer på det än att vi ska spela match så kan det påverka negativt inför fredag. Vi hoppas på att det blir match på fredag, sade Seger innan det definitiva beskedet kom på kvällen.

Danmark tränar själva

Även de danska spelarna fortsatte sin uppladdning, trots DBU:s besked. De gjorde det dock på egen hand, i Dragør utanför Köpenhamn, under ledning av spelarföreningens spelarrådgivare Thomas Lindrup.

- Ingenting är över förrän den feta damen sjunger, sade Thomas Lindrup till danska DR.

ANNONS

- Jag kan inte ansvara för vad DBU säger. Vi förbereder oss som om det vore match på fredag. Allt är ju möjligt fram till och med fredag klockan 18.15, trodde han då.

De danska spelarna ville inte uttala sig på onsdagen, men från svenskt håll får de stöd.

- Jag tror att vi har varit ganska tydliga med var vi står. Det hade varit konstigt om vi inte backade dem. Vi är ändå på samma sida, vi spelar damfotboll och så funkar det, sade Caroline Seger.

Hon reagerade också på det danska fotbollsförbundets formuleringar om att spelarna "tar internationella matcher och fans som gisslan i fackliga förhandlingar".

- Det låter lite väl hårt. Det är en kamp som de tar och det är helt klart att man ska ta den kampen. De står enade och tror på det, och när förbundet säger sådana grejer så är det väl ett försvar från deras sida. I en förhandling tar man till alla medel man kan.

ANNONS
TT
Fakta: VM-kvalet

Fotbolls-VM avgörs i Frankrike 2019. Gruppsegrarna från det europeiska gruppspelet plus ytterligare ett lag från playoffspel går vidare.

Sveriges matcher:

19 september: Kroatien–Sverige 0–2.

20 oktober: Sverige–Danmark (ställs in).

24 oktober: Sverige–Ungern.

2018:

5 april: Ungern–Sverige.

7 juni: Sverige–Kroatien.

12 juni: Ukraina–Sverige.

30 augusti: Sverige–Ukraina.

4 september: Danmark–Sverige.

ANNONS