Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lotta Schelin och Kosovare Asllani, två av Sveriges vassaste anfallsvapen, under fotbollslandslagets träning i Zevenaar på söndagen.

Långsamma italienare passar Sverige

Långsamma italienska backar och en målskillnadskamp om gruppsegern. Det kan vara läge för Pia Sundhage att på nytt ta fram sin hyperoffensiva formation på tisdag.

- Det där kan bli ett jättebra drag att använda flera gånger under EM, säger Sundhage.

Redan direkt efter 2–0-segern mot Ryssland sade Sveriges förbundskapten Pia Sundhage att det nog kommer fler lägen för att testa den offensiva uppställning som nyttjades under matchens andra halva.

"Ger mer tyngd"

Taktiken handlar om att flytta ner Lotta Schelin som högermittfältare samtidigt som två andra spelare – i första hand Fridolina Rolfö och Stina Blackstenius – tar hand om anfallspositionerna.

Även spelarna verkar gilla det alternativet.

- Det är intressant och skönt att ha ett djupledsalternativ som hotar också på kanten, säger Fridolina Rolfö.

- Det ger lite mer tyngd att spela med Fridolina, Stina och Lotta. Det blir en hyperoffensiv formation, och om man behöver ett mål eller så, så är det bra, säger Kosovare Asllani, som då får flytta över till vänstermittfältet.

Och mål kan behövas i tisdagens avslutande gruppspelsmatch mot Italien. Sverige leder grupp B på samma poäng som Tyskland, och det kan mycket väl bli en fråga om målskillnad för att avgöra vilket lag som tar hem gruppen.

Inte helt främmande

För Lotta Schelin är det en ovan position, men inte helt främmande. Även under OS förra året användes hon i ytterrollen.

- Det är kul att få vara med lite i mer i uppbyggnadsspelet, och man får lite andra ytor. Sedan får man inte vara med lika mycket i slutfasen av anfallet, säger Lotta Schelin.

- Men det blir fler lägen att komma runt på kanten, och med Jessica Samuelsson på högerbacken så tar jag mig gärna inåt så att hon kan pumpa på där, så får hon ta inläggen.

Samuelsson får också ett ännu mer defensivt ansvar med Schelin framför sig. Men det spelar ingen roll för den rutinerade ytterbacken.

- Det gör ingenting för min del, jag klarar mig defensivt bra själv. Men lite offensivare uppställning blir det.

Passar Sverige bra

Enligt Sveriges Italienscout Thomas Dennerby ställs Sverige mot framför allt långsamma mittbackar. Det torde också tala för en extra offensiv svensk uppställning, där man kan hota i djupled både genom anfallarna och genom Schelin på högerkanten.

- Det passar Sverige väldigt, väldigt bra. Vi tycker att det är lite jobbigare när folk står lågt, om man säger så, säger assisterande förbundskaptenen Lilie Persson.

- Vi har väldigt snabba djupledsgående spelare. Även "Frido" (Rolfö), som vi ofta pratar om som en skicklig targetspelare, är oerhört snabb i djupled. Det ser kanske inte ut att gå så snabbt men hon är snabb.

Lilie Persson vill som vanligt inte avslöja några detaljer om en tänkt svensk startelva. Men räkna med flera förändringar jämfört med senaste matchen.

- Det blir nog inte bara en förändring. Det är en lång turnering, hoppas vi, och vi visade i OS att vi klarar av att göra förändringar i startelvan i varje match.