Linköpings Mathis Olimb och Ken Andre Olimb jublar efter 4–2 mot Rögle.
Linköpings Mathis Olimb och Ken Andre Olimb jublar efter 4–2 mot Rögle.

Kul kväll för bröderna Olimb

I norska landslaget spelar bröderna så gott som alltid i samma kedja. Men i SHL med Linköping hölls de i olika linor – fram tills förra tisdagen. Efter den här veckans dubbla shower mot Rögle kommer Mathis och Ken Andre Olimb garanterat inte splittras.

ANNONS
|

Utklassningen med 6–0 borta mot Rögle i tisdags följdes upp av en säker vinst med 4–2 hemma två dagar senare. Störst hjältar och fixare av Linköpings två raka trepoängare för första gången i höst var bröderna Mathis och Ken Andre Olimb.

De levererade två poäng vardera i båda mötena – varje gång dubbla mål av lillebror Ken Andre (28) och dubbla assists av storebror Mathis (31).

Leende talar de i munnen på varandra:

- För tillfället är det jäkligt kul att spela hockey kan vi lova. Laget har haft det lite tungt i inledningen, men vi har många bra spelare och har inte varit ett dugg oroliga.

ANNONS

Återförenade igen

Med norska landslaget har de under många år spelat i samma kedja – och i fjol återförenades bröderna i Linköping efter tio år i olika klubblag.

Skador och avstängningar gjorde att de aldrig riktigt hittade flytet – och efter nyår särades de från varandra och spelade i olika linor ända fram till mot Djurgården förra veckan.

Sedan dess har LHC spelat fyra matcher och vunnit tre, varav en efter förlängning.

- Det är alltid roligt att spela tillsammans, vi känner ju varandra utan och innan och vet nästan alltid hur den andre tänker och befinner sig, berättar Mathis.

- Och nu har vi fått en tredje länk som det stämmer jättebra med också. ”Trucken” (Daniel Olsson Trkulja) kompletterar oss väldigt bra. Det gäller ju att hitta kemi mellan alla tre i en kedja, menar Ken Andre.

ANNONS

"Smart spelare"

- Ibland tror jag inte att han fattar något av det vi säger när vi snackar på norska. Men ”Trucken” är en smart spelare så det fungerar perfekt ändå, skrattar Mathis.

I OS nästa år kommer de säkerligen att spela i samma konstellation med Norge som vanligt – och fortsätter gärna på samma sätt i Linköping.

- Det är ju inte så att vi står och faller på att vi ska spela ihop, men det är ändå något särskilt med att göra det. När båda har formen, farten och självförtroendet stämmer det ofta bra ihop, säger Ken Andre.

Det har om inte annat Rögle har fått erfara de senaste dagarna.

- Det gör två kanonmatcher, skapar massa chanser och gör flera mål. Dessutom är det roligt att vi har hittat en kedjekamrat till dem. Deras lina ser spännande och intressant ut inför fortsättningen, säger assisterande tränaren Johan Åkerman.

ANNONS
TT
ANNONS