Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Annichen Kringstad gläds åt att Tove Alexandersson tilldelats årets Bragdguld. Arkivbild. Bild: JONAS EKSTRÖMER / TT
Annichen Kringstad gläds åt att Tove Alexandersson tilldelats årets Bragdguld. Arkivbild. Bild: JONAS EKSTRÖMER / TT

Kringstad om bragdguldet: "Ett erkännande"

Annichen Kringstad var den första orienteraren att tilldelas Bragdguldet 1981. Nästan 40 år senare får hon glädjas åt att nästa orienterare, Tove Alexandersson, tilldelas priset.
– Det blir en form av erkännande inom hela sportsfären, säger hon.

Kringstad är en av de 14 medlemmarna i bragdguldsnämnden, men fick förhinder och kunde inte delta när årets pristagare skulle utses. Därför hade hon inget finger med i spelet när den flerfaldiga världsmästaren i orientering och skidorientering, Tove Alexandersson, fick utmärkelsen.

– Jag hade en förhoppning om att det skulle luta åt Tove, men tidigare har det alltid blivit någon annan. Vi har varit där framme och nosat på nomineringar vid många tillfällen, men fått känna att "nähä, det blev inte vi i år heller", säger Kringstad.

Därför gläds hon extra över beskedet att just Alexandersson i år står som pristagare.

– Jag tänkte att i år är förutsättningarna väldigt goda. Så det är jättekul, fantastiskt roligt.

Första orienteraren

Annichen Kringstad blev den första bragdmedaljören i orientering efter att ha tagit två VM-guld 1981.

– Det blev en helt annan uppmärksamhet jämfört med VM-gulden, ett helt annat intresse för mig som idrottare och för sporten, säger hon.

Kringstad tror att även Tove Alexandersson kommer att märka av en annan typ av uppmärksamhet i samband med utmärkelsen.

– Det blir en form av erkännande inom hela sportsfären. Uppmärksamheten kring bragdguldet är bredare, öppnar dörrar och skapar nya möjligheter. Det blir en annan nyfikenhet på en som idrottare, från företag och medier som inte bara är intresserade av sport.

Hon skattar sitt eget bragdguld – och även Alexanderssons för den delen – högt.

Erkännande för sporten

– Det blev på något vis ett erkännande för mig som person och för sporten, i konkurrens med andra sporter. Jag har varit med om diskussioner om orientering där man frågar om konkurrensen och om det verkligen är så många som är med.

Att Tove Alexandersson är en värdig pristagare råder det för Kringstad inget tvivel om.

– Hon är en fantastisk idrottare som har varit framgångsrik i många år. Årets långdistanslopp i VM, där hon vann med över sex minuter, är helt "outstanding". Periodvis höll hon samma tempo som herrarna på banan, vilket är nästintill unikt, där gjorde hon en otrolig bragd.

Trots ett flertal världscupsegrar, VM-guld på andra distanser och framgångarna inom skidorienteringen, är ändå Alexanderssons mentala förmåga något som Kringstad imponeras speciellt mycket av.

– Hon vill bara vinna och är mer intresserad av att utvecklas utifrån sina egna möjligheter och resurser, än att jämföra sig med andra. Hon har en fantastisk teknisk, fysisk och mental förmåga, säger hon.

Hilda Djupenström/TT

Ingela Ahlberg/TT

Kringstad, 59 år, är sexfaldig världsmästare i orientering. Hon tog tre individuella guld och tre i stafett åren 1981 till 1985.

Hon har även 14 SM-guld i orientering, och ett SM-silver i maraton.

1981 tilldelades hon Bragdguldet med motiveringen: "”För att under psykologiskt pressande omständigheter i hårdast tänkbara konkurrens och i ovan och tekniskt krävande terräng ha vunnit VM i orientering och därefter ha bidragit till segern i stafett-VM."