Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Charlotte Kalla leder världscupen efter helgens seger i minitouren under världscuppremiären i Ruka. Tillsammans med Stina Nilsson (sprint) såg hon till att det blev svensk seger i två av tre lopp under premiärhelgen.

"Kommer få glädjas många gånger i vinter"

Det var inte bara Charlotte Kallas fenomenala styrkebesked som gav helgen en positiv glans. Hela det svenska damlaget strålar av självförtroende under säsongsöppningen.

Redan fredagens inledande sprintkval satte tonen. Medan de norska åkarna misslyckades, en efter en, gjorde de svenska succé. Av tio startande gick nio vidare till kvartsfinal. Och då var åkare som fjolårets stjärnskott Ebba Andersson (överbelastningsskada i benet) inte ens med.

Tre nådde semifinal, Ida Ingemarsdotter blev fyra och Stina Nilsson vann hela kalaset.

- Jag känner att det är väldigt kul. Vi visar ju att om vi bara har en bra dag så kan vi ha någon som vinner på distans och vi kan någon som vinner på sprint. Och det tycker jag är väldigt... det är väl "goals", liksom, säger Stina Nilsson.

"Väldigt ovanligt"

Förbundskapten Rikard Grip kan se tillbaka på en "väldigt bra helg", som han själv uttrycker det. Och då är det i synnerhet damerna han syftar på.

- De gör det oerhört bra, både på bredden och på spetsen har de verkligen levererat, säger Rikard Grip.

- Det som stack ut var ju bredden på damsidan i sprinten. När du har tio som startar och nio som går vidare, då får inte många saker gå fel för att alla ska lyckas. Det är väldigt ovanligt och väldigt glädjande.

Helgen fortsatte sedan med ett svenskt skidparty signerat Charlotte Kalla. Först blev hon tvåa i 10 kilometer klassiskt och följde sedan upp det med att knäcka den oknäckbara, Norges Marit Bjørgen, i jaktstarten.

- Charlottes åkning imponerar verkligen, och särskilt på sättet hon gör det. Det var ett riktigt statement det hon gjorde, när hon tryckte till, säger Rikard Grip.

- Jag tror verkligen att vi kommer att få glädjas många gånger under vintern med fina svenska prestationer.

Unga, lovande

Stina Nilsson imponeras också av i synnerhet Kalla.

- Det är fantastiskt. Svensk skidsport mår bra just nu. Det känns som att om vi åker från helgen med två segrar så ska vi vara väldigt nöjda.

Charlotte Kalla säger att hon upplever att det finns en väldigt positiv känsla bland de svenska damåkarna för tillfället.

- Ja, men det känner jag verkligen. Det är många tjejer som har gjort ett bra jobb i sommar. Och också när man kikar på resultaten från helgen, det var superhäftigt att vi var nio av tio startande som tog oss vidare i sprinten. Det är många unga, lovande tjejer.

"Inte OS i dag"

Sämre är känslan hos de svenska herrarna. Förutom Calle Halfvarssons tredjeplats i sprinten hade det blågula herrlaget svårt att konkurrera i toppen under premiärhelgen.

- Vi killar måste borsta upp oss om det ska bli någon rolig vinter för oss, säger Calle Halfvarsson.

Marcus Hellner instämmer:

- Det är väl inga vidare resultat just nu, men så är det ju. Jag har hållit på i många år med det här och det är inte första gången som jag har sådana här resultat. Det vänder, rätt som det är, säger Hellner.

Och även om Rikard Grip säger att han inte är det minsta bekymrad för herrarna – "de har tränat fantastiskt bra, det kommer vi att få se längre fram" – finns det något väldigt ärligt i det Hellner sedan konstaterar:

- Det är ju inte OS i dag. Det får vi vara glada för.