Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Landslagschefen Lars Richt.

Klart med VM-bas men först gäller playoff

Landslaget har redan förhandsbokat boende och träningsbas om det blir VM-spel i sommar. Väntar bekräftelse eller avbokning? Svaret kommer om en månad. Först måste Sverige klara ett playoff – det sista och svåraste hindret.

Dagen efter 0–2 i kvalavslutningen mot Nederländerna upprepar förbundskaptenen Janne Andersson i mångt och mycket vad han sade kort efter matchen. Han ödslar ingen tid på spekulationer om det blir Danmark, Italien, Schweiz eller Kroatien.

- Vilken motståndare det blir är inget jag funderar på, det kan jag göra nästa tisdag. Jag vill inte binda upp mig själv eller andra med önskemotståndare. Det lag vi får, det får vi. När vi vet får vi börja fundera över hur vi ska hantera det, säger Andersson.

De fyra playoff-matcherna är utspridda från torsdag till tisdag, med den första matchen 9, 10 och 11 november och returer 12, 13, 14. Andersson vill helst spela första matchen sent och på bortaplan. När och var Sverige spelar har stor påverkan på förberedelserna.

Läger utomlands?

- Om vi börjar borta tidigt är det större sannolikhet att vi förbereder oss utomlands, men vi måste hitta lösningar först, säger landslagschefen Lars Richt.

- Annars är nog tanken att vi ligger hemma.

Blir det Danmark borta i den första matchen tränar landslaget garanterat på Friends. Den korta resan och liknande väderförhållanden gör det onödigt att samlas i Köpenhamnstrakten.

Inför förra höstens VM-kval mot Frankrike togs omvägen via Marbella. Det kan bli något liknande om lotten i Zürich på tisdag tussar samma Sverige med Italien, Kroatien eller Schweiz.

- Vem vet? Men ni vet ju ungefär hur vi tänker. Att spelarna ska resa till Stockholm på måndagen och sedan någon annanstans på tisdagen tar mycket kraft. Då kör vi nog från början på plats eller på en annan plats som vi gjorde mot Frankrike, säger Richt.

Klart med bas i Ryssland

TT: Går ni parallellt in i ytterligare en fas i VM-förberedelserna?

- Nej, vi har den delen ganska klarlagd och där känner vi oss ganska trygga. Vi har varit i Ryssland och kollat flera gånger, men det tar vi efter playoff om vi är i VM.

TT: Har ni redan nu en plats som ni vet att ni får om det blir VM-spel?

- Vi har en plats.

TT: Var ligger den?

- I Ryssland.

TT: Var i Ryssland?

- Var sak har sin tid. Det tar vi när det blir aktuellt.

Lärde sig en läxa

Boendet och träningsförhållanden är en "väldigt viktig faktor" som landslagsledningen jobbat mycket noga och seriöst med sedan det misslyckade EM-slutspelet 2000. Då hade man Oisterwijk som bas, i ett skogsområde utanför Eindhoven.

Spelarna trivdes inte alls. Där lärde sig ledningen en läxa.

- Om det inte känns bra är det oftast inte det som händer på planen som är felet, utan mer var vi bor, hur vi reser och så vidare.

Faciliteterna i Pornichet under förra EM var utmärkta, men det svala och regniga vädret vid den franska Atlantkusten sänkte humöret.

- Vädret har också stor makt, säger Richt.

I Ryssland kan de 32 deltagande länderna välja mellan en rad förläggningar, samlade i utspridda kluster i den väldiga europeiska delen av Ryssland.

TT: Har spelarna ungefär samma önskemål som tidigare?

- Ja, det har de.

TT: Det har inte ändrats för att vissa har slutat?

- Nej, inte alls. Och han hade inte några synpunkter på boendet på det sättet...