Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Patrik Kittel satte personligt rekord när han på Deja kom tvåa efter tyskan Isabell Werth (i bakgrunden i dressyrens Top 10. Helen Langenhanenberg (till höger) slutade trea.

Kittel: "Det här har jag drömt om"

Patrik Kittel jobbade i månader för att kunna bjuda publiken på dressyr i absolut världsklass. Hans eget bidrag på banan? Personligt rekord i küren med 83 procent.

Top 10-dressyren i den internationella hästshowen i Friends kom till på initiativ av den svenske landslagsryttaren. Fixa en storsponsor, locka med en rejäl prissumma, bjud in några av sportens allra främsta och du har ett vinnande koncept. I teorin enkelt gjort. I praktiken månader av hårt arbete. Kittel lyckades ro projektet i hamn.

- Jag har drömt om det här, jag brinner för min sport, att unga människor ska komma in i den och tycka att det är kul. Jag vill att det ska vara som det var här att folk vill ha mer när det är slut. Det ska inte vara så att de vill gå och shoppa eller äta, säger han.

Knappast någon missunnade honom den enorma personliga framgången när det fria programmet avgjordes. Kittel och Deja kom sensationellt tvåa, endast slagna av Isabell Werth, världens i särklass främsta i gebitet.

"Enorm lättnad"

- Det är inte så lätt att vara både lekledare och tävla och prestera på hemmaplan och få ihop allt i ett paket. När man väl är färdig känner man en enorm lättnad och glädje, säger Kittel som lät känslorna välla fram.

Det var ett perfekt slut på några hektiska dagar. Hur han firade?

- Jag ska rida Well Done när jag kommer hem (till Tyskland) och sedan ska vi ha pizzakväll med familjen.

Redan till nästa helg tävlar Kittel i Genève och sedan väntar London innan det blir julfirande och en resa till Australien.

Vinnaren Isabell Werth – även hon förbättrade sitt personbästa – hyllade tävlingen och berömde Kittel för hans arbete.

- Det är precis det här sporten behöver för att växa och bli intressantare.

Ska bli ännu bättre

Världsettan bjöd på en uppvisning av högsta klass på Emilio och vann överlägset med 86,875 procent. Trean Helen Langehanenberg ville inte vara sämre och satte även hon personligt rekord med 82,665 med Damsey.

- Jag kommer tillbaka nästa år, säger hon.

Då hoppas Kittel kunna vässa startfältet ytterligare. Nästa år nästan dubbleras dessutom prispengarna. I år var Werths seger värd runt 450 000 kronor, Kittels andraplats cirka 300 000.

Tinne Vilhelmson Silfvén fick till en riktigt fin runda på Paridon Magi och kom femma med 78,775 procent. Det stora svenska framtidslöftet heter Therese Nilshagen och hade det inte varit för en grov miss i en vänsterpiruett hade siffrorna blivit högre.

78,690 betydde sjätte plats för henne och Dante Weltino.

- Missen kostade väldigt mycket, tyvärr. Men annars är jag jättenöjd. Vi blir mer och mer självsäkra tillsammans, säger hon till SVT.