Charlotte Kalla. Arkivbild.
Charlotte Kalla. Arkivbild.

Kalla vill konservera formtoppen i Davos

Världscupledning och segrar i både Ruka och Lillehammer. Charlotte Kalla har rivstartat världscupen. Men har hon hittat toppen för tidigt?

ANNONS
|

Skidvärldscupen når i helgen för första gången denna säsong de mer sydliga delarna av Europa. Ett snötäckt schweiziskt Davos är en skön och familjär scenförändring för Charlotte Kalla och hennes landslagskollegor.

- Det har varit helt fantastiska dagar här. Just att det kommer snö här gör att man jublar. Det finns hur mycket möjligheter som helst, säger världscupledaren.

TT: En skön omställning från det nordiska decembervädret?

- Ja, just med ljuset som kommer. Att solen kan skina på en under ett helt förmiddagspass är något man inte riktigt upplever hemma.

ANNONS

Utmaning på höghöjd

Banan i Davos är dock inte bara solig utan även belägen på hög höjd och fylld av stigningar. Vilket medför att det är ett av de tuffare stoppen på världscupsturnén.

- Det gäller att disponera krafterna rätt. Det är alltid en utmaning att tävla här. Om jag är i bra slag brukar jag kunna tackla höjden bra, men om jag har en tröttare dag kan det bli riktigt kämpigt.

TT: Hur känns formen?

- Det är jättesvårt att säga. Idag (torsdag) har det varit vilodag och man har fått koppla av lite. Men det är omöjligt att säga förrän man har tävlat.

Sett till prestationerna i både Ruka och Lillehammer bådar det dock gott för det svenska skidesset.

- Att ha fått de svaren fram till nu gör mig jättenöjd. Sedan vill jag fortsätta göra bra prestationer. Jag är tacksam för den här goda känslan i kroppen de här tävlingshelgerna som varit, säger Charlotte Kalla.

ANNONS

"Formen kommer dala"

Att kunna fortsätta på den inslagna vägen i Davos är målet. Likväl är formen sett över en säsong hos en elitskidåkare fylld av lika många toppar och dalar som de schweiziska alperna. Det gäller med andra ord att hitta topparna på rätt plats – typ i Pyeongchang på OS.

- Nu försöker jag bara konservera den goda känslan jag haft de här tävlingshelgerna jag haft. Man vet inte när formen kommer vika. Men jag kommer få en lång träningsperiod innan det är dags för OS och det behöver jag verkligen för att få tillbaka mängdträningen, träna ner mig, och få en kompensation i form av den riktiga formtoppen i Sydkorea.

TT: Man ska inte vara orolig med andra ord för att du har satt formtoppen för tidigt?

- Nej, formen kommer dala någon gång. Men jag har definitivt tid att bygga upp en ny formtopp till OS.

ANNONS

Som planerat avstår Kalla den inledande lördagssprinten i Davos för att lägga allt krut på söndagens fristilslopp.

- Det blir bara någon lättare träning på lördag innan det är dags att ta på sig nummerlappen på söndag.

TT: Hur skönt är det att ha den där gula nummerlappen?

- Jag vet ju inte om jag får behålla den, det kanske ser annorlunda ut på söndag. Jag har faktiskt inte räknat på det. Men det är kul att få ta på sig nummerlappar.

TT
Fakta: Charlotte Kalla om...

...målsättningen på söndag.

- Det är att få ut det jag har för dagen på söndag, försöka åka bra tekniskt, få till ett flyt i åkningen, och fortsätta åka kraftfullt, stort och avslappnat.

...att stå över sprinten.

- Jag vill ladda för distansloppet på söndag. Sedan är det två distanslopp helgen efter i Toblach. Jag har haft en ursprungsplan ganska tidigt och det känns bra att följa den.

...det ryska OS-beskedet.

- Det är en ganska lång period som det har pågått utan något definitivt besked. På så sätt känns det viktigt för alla att ha fått ett beslut att hålla sig till. Jag hoppas att det ska vara nog snart.

Fakta: Världscupen i Davos

Lördag, 9 december: 13:15 (finalpass) Fristilssprint för herrar och damer.

Söndag, 10 december: 11:30: Fristil 10 kilometer (d), 13:45: Fristil 15 kilometer (h).

Efter tävlingarna i Davos stannar landslaget kvar i alperna inför tävlingarna i italienska Toblach 16-17 december.

ANNONS