Charlotte Kalla slutade tvåa i milloppet i världscuppremiären i Ruka.
Charlotte Kalla slutade tvåa i milloppet i världscuppremiären i Ruka.

Kalla tvåa – får Stina Nilsson i hälarna

Åt Marit Bjørgen fanns som vanligt ingenting att göra åt. Men Charlotte Kallas andraplats på 10 km klassisk stil gör att hon går ut i ledning i söndagens avslutande jaktstart i Ruka. Hon kommer att ha Bjørgen och Stina Nilsson hack i häl.

ANNONS
|

- Jag skulle varken ge mig eller Marit någon chans.

Charlotte Kalla säger att Stina Nilsson kommer att sopa banan med både henne och Marit Bjørgen om söndagens jaktstart i fristil över 10 km blir en spurtstrid.

Hon räknar därför med att hon och Bjørgen, startar 2,6 sekunder bakom Kalla, kommer att sätta högsta fart direkt, för att undvika att Nilsson tar igen de 12,4 sekunder hon har att hämta in.

ANNONS

Norsk revansch

- Jag tror att Stina är den starkaste spurtaren om vi skulle komma alla tre till ett upplopp, säger Charlotte Kalla.

- Min känsla är att försöka gå ifrån både Marit och Stina ute på banan och inte ha med dem in på ett upplopp. Men jag vet inte hur man ska göra det. Hon vinner med 17 sekunder nu så...

Ja, Marit Bjørgen tog revansch för den första tävlingsdagen i Ruka, då hon och de flesta andra norska toppåkare åkte ut redan i sprintkvalet.

På den klassiska milen hamnade hon förvisso på efterkälken inledningsvis – hon var elva sekunder bakom Kalla vid 3,1 km – men var snart tidsmässigt jämn med svenskan. Och på de sista två kilometerna krossade hon allt motstånd, och vann till slut med just 17 sekunder före Kalla.

Bjørgen vill samarbeta

- Hennes avslutning är grym, säger Charlotte Kalla.

ANNONS

- Jag tyckte att jag själv öppnade kontrollerat men jag märkte ju på andra varvet att det inte vara samma klipp i steget eller stakningen. Det var inte så att jag klappade igenom totalt, men jag orkade inte hålla samma tryck som Marit svarade upp med.

Ingvild Flugstad Østberg var trea, 0,8 sekunder bakom Kalla, och går ut som fyra på söndagen.

Även Marit Bjørgen hoppas att hon och Charlotte Kalla ska starta i ett så högt tempo att Stina Nilsson aldrig kommer ifatt dem.

- Jag hoppas att vi kan samarbeta och hålla hög fart hela vägen. Jag tippar att det avgörs på slutet, säger Bjørgen.

- Jag tror att Kalla vill samarbeta också.

ANNONS

Om att undvika Stina Nilsson i en spurtuppgörelse, säger 37-åringen:

- Hon är stark i avslutningarna, men jag har aldrig mött henne i en spurt på 10 kilometer.

Ruka, TT:s utsända
ANNONS