Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Charlotte Kalla och de andra svenska åkarna var överens om att de andra nationerna lyckades bättre med sina skidor under torsdagens etapp av Ski Tour. Bild: Ulf Palm / TT
Charlotte Kalla och de andra svenska åkarna var överens om att de andra nationerna lyckades bättre med sina skidor under torsdagens etapp av Ski Tour. Bild: Ulf Palm / TT

Kalla: "Man måste kunna ge feedback"

Det svenska skidlandslaget höll krismöten efter ett nytt vallamisslyckande i den fjärde etappen av Ski Tour.
– Man måste kunna ge feedback när det inte har träffat bra, säger Charlotte Kalla till TT.
Men förbundet har fortfarande fullt förtroende för vallachefen Anders Niemi.

Pressen på Anders Niemi ökar efter torsdagens masstart i norska Meråker. Flera svenska åkare var tydliga med att skidorna var för dåliga, och efter loppet satt vallarna i möten med både dam- och herråkarna.

Charlotte Kalla säger att alla fick framföra sina åsikter.

TT: Vad kom ni fram till på mötet?

– Att andra nationer har lyckats bättre, säger Kalla.

Längdveteranen vill inte berätta om hon själv hade dåliga skidor, så som många av hennes landslagskollegor vittnat om. Men hon funderar på om det kanske har varit fler svenska vallamissar i vinter än tidigare säsonger.

– Ja. Men det blir också lite svårt för mig som har slitit med formen att säga exakt vad som handlar om skidorna, och vad som handlar om formen. Men i en masstart blir det väldigt tydligt, det går att jämföra på ett tydligare sätt.

"Mer än vanligt"

En som är desto tydligare i kritiken är Jonna Sundling.

– Det har verkligen varit mer än vanligt i år, säger hon.

– Det är tråkigt att det ska handla om vad man har under fötterna. Mina skidor var väldigt dåliga (i masstarten), jag fick kämpa för varje meter. Man känner att man har krafterna men det är något annat som stoppar en.

Redan efter vallamissen i Oberstdorfs sprint i slutet av januari hölls ett möte mellan vallare, åkare och ledare för att rensa luften.

– Det är väldigt jobbigt. Man känner att man har krafterna, men det är något annat som stoppar en. Men ja... vallarna gör sitt bästa. Ibland har vi lyckats och ibland har vi inte gjort det. Men jag hoppas att vi fort kan ändra på det här, säger Sundling.

Har förtroende

Landslagschefen Lars Selin säger att det nu är viktigt med bra kommunikation mellan åkare och vallare. Han lyfter också att konkurrensen har blivit hårdare sedan länder som Frankrike och Ryssland de senaste fem–tio åren blivit mycket bättre på vallning.

Han viftar dock inte bort åkarnas reaktioner.

– Det är inte bra när flera aktiva säger sig vara missnöjda. Det måste vi se över såklart och ta på allvar, säger Lars Selin.

TT: Har ni förtroende för Anders Niemi och resten av vallateamet?

– Absolut. Jag har förtroende för dem och vet att de hela tiden gör sitt yttersta för att få till det.

Teodor Peterson är Sveriges åkarrepresentant på herrsidan. Han tycker inte att det är bra att flera svenska åkare upplever att de har sämre än skidor än konkurrenterna.

– Det är inte där vi vill vara, varken vi eller vallateamet. Då kan det vara intressant att höra deras utvärdering av det, säger Peterson.

Slog ifrån sig

Hela landslaget behöver nu vara noggrannare inför varje tävling, säger han.

– Det är någonstans där man måste börja. Så sent som i Östersund (förra veckan) hade jag bland de bästa skidorna jag någonsin haft på en tävling. Så det är inte så att kunskapen inte finns men det gäller att lyckas varje gång.

Bland herrarna var Jens Burman, på 14:e plats, mest kritisk efter torsdagens etapp. Vallachefen Anders Niemi tog åt sig av kritiken – men slog också i från sig.

– Jag har stämt av med grabbarna och de andra var nöjda. Så vi måste utvärdera om Jens (Burman) valt fel skidor, eller vad som kan ha gått snett. Norskorna hade kanske lite bättre i damloppet, vi låg ungefär som de andra, sade Niemi.

Ski Tour 2020 fortsätter med sprint i Trondheim på lördagen.

Lasse Mannheimer/TT

Robin Salomonsson/TT

Teodor Peterson menar att kunskapen finns hos vallateamet. Bild: Anders Wiklund/TT
Teodor Peterson menar att kunskapen finns hos vallateamet. Bild: Anders Wiklund/TT