Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Charlotte Kalla vann jaktstarten i Ruka.

Kalla knäckte Bjørgen: "Lite overkligt"

För första gången på nästan tre år knäckte Charlotte Kalla den norska superstjärnan Marit Bjørgen på en skidmil. Det trodde hon knappt själv före jaktstarten.

Symboliken var ganska talande när Marit Bjørgen på presskonferensen efter Kallas seger nästan reflexmässigt satte sig på stolen i mitten. Skrattande fick hon snällt flytta sig ett snäpp åt sidan.

- Jag tänkte inte på att det var förstaplatsen, säger Marit Bjørgen.

För det hör inte till vanligheterna att den norska skidstjärnan förlorar ett 10-kilometerslopp. Och inte att hon blir slagen av Charlotte Kalla. Senast det hände, vilket sammanfaller med Kallas senaste individuella världscupseger, var den 15 februari 2015.

Gul väst

- Ja, jag blev påmind om det, det känns jättekul att få de här resultaten så tidigt under säsongen, säger Charlotte Kalla.

- När jag är i slag så är jag verkligen med och utmanar väldigt, väldigt långt fram.

När svenskan i den sista långa uppförsbacken, två kilometer från mål, gjorde ett försök att skaka av sig Bjørgen – hon ville undvika en spurtstrid – var norskan chanslös.

- Min plan var att köra från botten på backen och inte vända mig om. Det går inte att tänka att man ska rycka över ett krön och få en lucka, för mig handlade om att försöka grilla från botten. Det var väldigt skönt att på toppen höra att det var sex sekunder ner till Marit, säger Charlotte Kalla.

Hon säger det iklädd sitt bredaste leende och en gul väst. Den betyder att hon efter helgens världscuppremiär i Ruka leder den totala världscupen.

- Det var kanske inget som jag hade tänkt få åka hemifrån Kuusamo med. Att jag kunde ta mig till semifinal på sprinten i fredags samtidigt som många norska åkare åkte ur, det var en nyckeletapp. För om jag hade fått starta 20 sekunder bakom Marit i dag, då hade det inte sett ut så här.

"Ganska orimligt"

Egentligen trodde hon nästan inte att hon skulle kunna besegra Marit Bjørgen. Norskans insats på lördagens klassiska mil, då hon knäckte allt motstånd på slutet, imponerade på Kalla.

- Det var lite overkligt, säger hon om känslorna efter att ha korsat mållinjen.

- Med den avslutningen som Marit gjorde i det klassiska loppet så kände jag väl att det var ganska orimligt av mig att tänka att jag skulle köra ifrån henne uppför. Men i dag hade jag en bra dag.

Kalla startade loppet drygt två sekunder före Bjørgen, men norskan var snabbt ikapp och duon höll uppe farten och gav inte resten av fältet chans att blanda sig i segerstriden. I mål var Kalla 9,7 sekunder före Bjørgen.

- Jag var inte överraskad över att hon gjorde rycket just där, det var nog hennes chans, men jag trodde att jag hade bättre kontroll. Hon var mycket piggare än jag trodde. Hon var bättre än mig i dag, säger norskan.

Därmed vann den svenska skidstjärnan också minitouren före Bjørgen. Kallas seger är ett bevis på att hon är i riktigt bra slag med drygt två månader kvar till OS i Sydkorea.

- Det känns ju riktigt härligt att veta att när dagen är där så har jag hög kapacitet. Sedan gäller det att komma ihåg att det bara är början på säsongen, säger Kalla.

Ingen pangdag

Ragnhild Haga, Norge, tog tredjeplatsen med dagens snabbaste åktid.

Stina Nilsson gick ut som trea, drygt 12 sekunder bakom Kalla, men tappade till sjunde plats. Sprintvinnaren från i fredags behöll ändå tredjeplatsen i sammandraget.

- Absolut inget bottenlopp, ett helt okej lopp som jag inte är missnöjd med. Det hade varit roligare att kunna hänga på, men i dag gick inte det.

Hon kände ganska snabbt att hon inte hade någon chans att jaga ikapp toppduon.

- Ska jag kunna gå ikapp dem så ska jag ha en pangpangpangpang-dag.

Ida Ingemarsdotter blev nia.